Sreda 15.04.2015.
12:30
S. Ban

Tajno oružje Ramzesa Velikog

wikimedia.org/Roderick Dailey
Ramzes II pokorava Nubijce

Malo ko zna da naspram glavnog ulaza u Palatu Ujedinjenih nacija stoji ugrađen ugovor o večitom prijateljstvu, trajnom miru, teritorijalnoj neprikosnovenosti, nenapadanju i međusobnoj pomoći koji je sklopljen 1286. godine pre nove ere između egipatskog faraona Ramzesa Drugog i velikog hetitskog kralja Hatusilija Trećeg. Ugovor je sklopljen posle bitke kod Kadeša na reci Orontes gde su se kao protivnici sreli egipatski faraon Ramzes i hetitski suveren Muvatalis.

Istoričari smatraju da je egipatski sveštenik Pentauer verovatno pomalo pristrasno opisao bitku kod Kadeša, gde su se sukobile dve tadašnje svetske velesile, ali je ipak opravdano pitanje kakvo je oružje posedovao Ramzes Veliki. Bitka kod Kadeša, mada je potanko analizirana - od pruskog generala Karla fon Klauzevica u neprevaziđenom delu "O ratu" pa sve do savremenih istraživača i stručnjaka - još nije razjašnjena i veoma različito je interpretirana.

Padali kao krokodili

Ramzes je posle molitve Amunu rekao: "Nijedan neprijatelj nema više hrabrosti da bi se borio sa mnom. Njihova srca su se obeznanila, njihove ruke su klonule. Napravio sam da su padali u vodu kao krokodili, prevrtali su se jedan preko drugog i pobijao sam ih kako sam hteo. Nijedan se više nije podigao ni okrenuo, ko je pao odležao je zauvek", zapisao je egipatski sveštenik Pentauer.

Ramzes je, prema nekim tumačenjima, u toj bici upotrebljavao oružje koje je daleko nadmašilo uobičajenu ratnu spremu tog doba. Prema opisu bitke, bilo je to nešto što je stvarno psihički onesposobilo Hetite u tolikoj meri da je Ramzes bez svoje vojske mogao da ih preplaši. Da li je to oružje bilo na psihičkoj bazi, nešto kao "mohanastra" iz indijskih epova i dalje je pitanje bez odgovora.

2024 © - Vesti online