Utorak 14.04.2015.
09:49
Tanjug

Vučić u Azerbejdžanu za investicije u Srbiji

Tanjug/Vlada Srbije
Vučić sa Alijevim: Odlučni da ojačamo veze

Vučić i Alijev su razgovarali o saradnji dve zemlje u oblasti infrastrukture, vojne industrije, energetike i poljoprivrede.

Srpski premijer je istakao zadovoljstvo iskustvom koje Srbija ima sa azerbejdžanskim kompanijama koje posluju u Srbiji i naglasio želju da se pojača saradnja sa firmama Azvirt i Azmekom, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

- Odlučni smo da ojačamo naše veze, ne samo političke, već i ekonomske- naglasio je Vučić i zahvalio Alijevu na podršci koju Azerbejdžan pruža teritorijalnom integritetu Srbije.

Premijer je predložio predsedniku Azerbejdžana i uspostavljanje direktne avionske linije Beograd - Baku.

Alijev je istakao da se nada da će poseta srpske delegacije biti uspešna i da će ojačati ekonomske veze dve zemlje.

- Naša podrška Srbiji je jasna, a naše kompanije žele da učestvuju sa više projekata u Srbiji, jer su zadovoljne uslovima i podrškom koju u vašoj zemlji dobijaju- istakao je Alijev i zaključio da postoji veliki interes azerbejdžanskih kompanija za učešće u procesu privatizacije srpskih preduzeća.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji se nalazi u sastavu državne delegacije u poseti Azerbejdžanu, obišao je pogone i razgovarao sa poslovodstvom komanije Azmeko.

Ova Azerbejdžanska hemijska kompanija jedan je od vodećih proizvođača metanola sa oko 600.000 tona godišnje, koje Britiš Petrol distribuira u Evropu i Kinu.

Antić je tokom posete upoznao domaćine sa mogućnostima i kapacitetima srpske hemijske industrije. Predstavnici Azmeka pokazali su veliko interesovanje za mogućnost investiranja u MSK iz Kikinde i Petrohemiju Pančevo.

Tokom sastanka premijera Vučića i predsednika Alijeva dogovoreno je da predstavnici Azmeka posete Srbiju i nastave razgovore o modalitetima saradnje.

Vučić je juče doputovao u dvodnevnu zvaničnu posetu Azerbejdžanu.

On će, pored Alijeva, razgovarati i sa premijerom Arturom Rasizadeom, predsednikom parlamenta Oktajem Asadovim i ministrom ekonomije i industrije i kopredsednikom Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju između Azerbejdžana i Srbije Šahinom Mustafajevim.

Vučić će se sastati i sa predsednikom Državne naftne kompanije (SOKAR) Rovnagom Abdulajevim i predstavnicima azerbejdžanskih kompanija, položiti vence na grob nacionalnog lidera Gajdara Alijeva i na kompleksu "Večni plamen" u Aleji velikana.

2024 © - Vesti online