Ponedeljak 13.04.2015.
20:38
blic.rs

Zaustaviti davanje imovine Srbije u bescenje

Reuters
1.200 firmi na Kosovu već nelegalno privatizovano. Ostalo još 40... (Foto: Ilustracija)

Imovina države Srbije procenjena na 220 milijardi dolara prodata je u bescenje, pred očima međunarodne zajednice, iako po Rezoluciji 1244 kosovske vlasti na to nisu imale pravo. To je urađeno zaobilaznim putem jer je Unmik pravo raspolaganja imovinom preneo na Kosovsku agenciju za privatizaciju koja je srpska preduzeća prodala albanskim tajkunima, za samo 800 miliona dolara. Dok se to dešavalo, srpske vlasti su ćutale i nisu se bavile zaštitom svoje imovine.

Da se to ne bi desilo i sa ovih 40-ak firmi, Vlada Srbije namerava da definiše strategiju koja podrazumeva i ulaganje kapitala srpskih privrednika, kaže izvor Blica iz Nemanjine 11.

- Radi se o preduzećima iz metalske industrije, kao što su "Lola - fabrika odlivaka" iz Leška i "Lolina" fabrika alata iz Zubinog Potoka, ali je interesantna i "Prva petoletka" iz Leposavića i "Minel" iz Kosovske Mitrovice. Tu je i drvoprerađivačka industrija, poput "Simpa" iz Leposavića, ali i mnoge zemljoradničke zadruge, posebno one u Zubinom Potoku, klanica u Kosovskoj Mitrovici... "Imlek" je već krenuo da razvija stočarstvo i mlekarsku industriju, a DIS je uključen u otvaranje trgovinskih objekata - objašnjava naš sagovrnik.

Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera, za Blic kaže da ovakva strategija vlasti u Beogradu ohrabruje Srbe sa Kosova.

- Bez ekonomske podrške i novih radnih mesta, nema života na Kosovu. Pobeda u privrednom boju za Kosovo sada je prioritet - kaže Stojanović.

I Nenad Popović, privrednik i političar koji je dobar poznavalac kosovskih prilika, ima isti stav.

- Srbija treba sve svoje kapacitete da stavi u funkciju razvoja privrede na Kosovu. Srpski narod će ostati samo ako ima posao. Zato privrednicima koji žele da ulažu treba obezbediti beskamatne kredite na rok od 10 godina sa mogućnošću da se oni otpišu posle pet godina, ako su uspešno plasirani u zapošljavanje. Najveću šansu vidim u sektoru malih i srednjih preduzeća i poljoprivrede i tu treba da se ulaže - kaže Popović za Blic.

Profesor Mlađen Kovačević kaže da je ovo dobra ideja, ali da je sad već kasno.
- Srpski privrednici su od privatizacije kosovskih firmi bežali kao đavo od krsta jer ih je brinula reakcija političara. Plašili su se da će biti optuženi da bi takvo ulaganje bilo protumačeno kao podrška nelegalnoj vlasti u Prištini. Po mom mišljenju, to je bio dobar način da zaštitimo srpsku imovinu. Sada je ona ostala samo u tragovima - kaže Kovačević za Blic.

2024 © - Vesti online