Utorak 14.04.2015.
04:48
J. L. Petković - Vesti

Blagodatni oganj ohrabrio Srbe

Srna
Svetinja u Gračanici: Vaskršnja radost narodu na Kosovu

Oganj je iz Jerusalima stigao je u subotu u Srbiju, praćen državno-crkvenom delegacijom, a iz Beograda (gde je dočekan u Hramu Svetog Save) stigao je i na Kosovo. Oganj su u manastir doneli pomoćnik direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Jovović, u pratnji predstavnika SPC, a dočekali su ga direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije koji je od ranih jutarnjih sati služio liturgiju.

Pun manastir i porta građana koji su se okupili od ranih jutarnjih sati dovoljno svedoči koliko je donošenje ognja s Hristovog groba veliki dan za pravoslavce s centralnog Kosova. Kroz crkveno dvorište širio se miris sveća, a građani su stajali u redu kako bi preuzeli plamen sa Hristovog groba.

- Pravoslavni oganj za mene je simbol vere, a ovaj dan jedinstvena prilika da na ovom mestu, u ovo vreme, osetimo jedinstvo u veri. Oganj nama donosi blagodet, ohrabrenje, mir i blagostanje - rekao je žitelj Kosova Dušan Marković.

Vladika Teodosije je poručio da Uskrs narodu na Kosovu i Metohiji donosi radost.

- Mi koji smo raspeti s Hristom, mi i vaskrsavamo s Hristom. Naročito mi na Kosovu i Metohiji znamo šta je stradanje, ali i verujemo u Hristovo vaskrsnuće - kazao je on.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je da Srbija ima dve prestonice. Jednu u Beogradu, a "drugo je srpsko Kosovo i Metohija, Pećka patrijaršija, Gračanica, Eparhija raškoprizrenska čije su svetinje zajedno s narodom posejane po čitavom našem Kosovu i Metohiji".

On je ukazao da je praznik Hristovog vaskrsenja prilika za podsećanje na njegovu simboliku i značenje, a naročito u ovom teškom vremenu.

Doneti i krstovi

Blagodatni oganj pojavljuje se svake godine uoči Uskrsa tokom molitve patrijarha jerusalimskog Teofila u crkvi Hristovog Vaskrsenja. Osim plamena sa Hristovog groba, iz Jerusalima su u Srbiju stigla i dva časna krsta.

- Neka nas okupa svetlošću na način na koji je to ova sveta liturgija i ovaj sunčani dan učinio u Gračanici - kazao je Đurić.

Nakon liturgije u Gračanici, Blagodatni oganj prenet je u Pećku patrijaršiju, a potom u manastire Visoki Dečani i Sopoćane.

2024 © - Vesti online