Ponedeljak 13.04.2015.
11:00
Tanjug

Polupismeni novinari "ubiše" Nikolića

Tanjug
Antić: Predlažem da svi novinari imaju završen fakultet

- Prema Ustavu - grb, zastava, himna i predsednik Republike su zaštitni subjekti i u krivičnom pravu. Uvreda Srbije jeste uvreda jednog od ova četiri elementa, ali to se ne primenjuje u praksi- rekao je Antić.

On je za TV Pink kazao da je aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić najviše izložen napadima medija u odnosu na prethodne čelnike zemlje - Slobodana Miloševića, Milana Milutinovića, Zorana Đinđića, Vojislava Koštunicu...

Antić ističe da većina medija ne podržava predsednika Srbije kojeg "mučki napadaju", to jest napadaju njega i njegovu porodicu, što je nazamislivo u svetu, gde svaka država veliča svog predsednika.

- Đinđića su isto napadali na najrazličitije načine, sa i bez osnova, Milutinović je bio marginalizovan, ali ga nisu mučki napadali, pa i Koštunicu su kako - tako napadali. Moj utisak je da Nikolića najviše napadaju nego sve do sada predsednike- kaže Antić.

Prema njegovim rečima, odgovorno novinarstvo je vrlo važna poluga demokratije, što kod nas nije slučaj.

Antić predlaže da se u Srbiji uradi kao u Brazilu, koji je imao donedavno sličnu situaciju, odnosno da po zakonu svi novinari moraju da imaju završen fakultet.

- Ako vam neko da posao koji ima neki tradicionalni ugled, a niste kvalifikovani za to, onda se osećate obaveznim da uzvratite i radite kako vam taj neko naredi ili vas usmeri- navodi Antić.

On naglašava da novinari moraju da imaju viši stepen morala i obrazovanja, jer onda ne bi mogli da pređu preko neke granice.

- Kod nas svako može da okači sebi funkciju - ja sam novinar, iako je polupismen ili neobrazovan- dodao je Antić.

Savetnik predsednika države navodi i da pravosuđe mora da bude efikasnije, kao i da su kod nas novčane odštete za narušavanje ugleda u sredstvima javnog informisanja veoma male.

2024 © - Vesti online