Ponedeljak 13.04.2015.
09:25
Tanjug

SAD se žali Rusima: Ne dirajte naše avione

youtube.com
Ko je koga presreo?

On je taj potez Rusije nazvao "nebezbednim i neprofesionalnim", dok ruski zvaničnici negiraju da je pilot njihovog aviona učinio nešto pogrešno, prenela je agencija AP.

Prema tvrdnjama Pentagona, američki izviđački avion "RC-135U" je leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru severno od Poljske.

Zvanični Vašington tvrdi da ga je ruski borbeni avion "Su-27" 7. aprila presreo leteći velikom brzinom i prišao mu otpozadi, da bi mu se zatim približio još dvaput koristeći "nebezbedne i neprofesionalne manevre" u velikoj blizini američke letelice.

- Neprofesionalno izvedena presretanja u vazduhu mogu da ugroze posade oba aviona. Štaviše, neoprezni potezi jednog jedinog pilota mogu da pojačaju tenzije između zemalja - upozorio je Rajt.

- Ovakva aktivnost se dogodila u kontekstu promenjene bezbednosne situacije, povezane sa ruskom agresijom prema Ukrajini - dodao je portparol američkog Ministarstva odbrane.

Sa druge strane, portparol ruskog ministarstva odbrane general major Igor Konašenkov je u subotu objasnio da se američki izviđački avion kretao prema ruskoj državnoj granici i ruski borbeni avion "Su-27" ga je primorao da promeni svoj kurs.

Incident se dogodio 7. aprila kada su snage ruske vazduhoplovne odbrane na dužnosti primetile nepoznatu metu u vazduhu iznad Baltičkog mora koja se kretala ka ruskoj državnoj granici, rekao je Konašenkov na konferenciji za novinare.

Borbeni avion "Su-27" je uzleteo kako bi ispitao nepoznatu letelicu, naveo je Konašenkov, a preneo TAS S.

Ruski avion je nekoliko puta obleteo oko mete koja je identifikovana kao izviđački avion "RC-135U" američkih vazduhoplovnih snaga, o čijem je broju, ispisanom na repu letelice, obavestio komandu, dodao je portparol.

Američki avion je zatim promenio kurs i odleteo od ruske granice, kazao je Konašenkov.

2024 © - Vesti online