Nedelja 12.04.2015.
16:29
Srna

"Porošenko da neutrališe one koji guraju Ukrajinu u građanski rat"

Reuters
Porošenko mora i da dokaže da je "predsednik mira": Sergej Lavrov

- Smatram da ako je Porošenko “predsednik mira“, kako sebe naziva, on mora da čuva tu svoju poziciju i neutrališe one koji žele da gurnu u zemlju u građanski rat - rekao je Lavrov u intervjuu za "Raša tudej".

Prema njegovom mišljenju, ukrajinski lider "čak pokušava da nadmaši radikale na njihovom polju", što se može videti u imenovanju lidera ekstremističkog "Desnog sektora" poslanika Vrhovne rade Dmitrija Jaroša za savetnika Viktora Muženka, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Lavrov je podsetio je da je Jaroš još 1. marta 2014. godine govorio da Rusi nikad neće govoriti ukrajinskim jezikom, nikada neće uvažavati grkokatoličku veru i nikada neće slaviti Stepana Banderu.

Jaroš je ranije izjavljivao da dobrovoljački ukrajinski korpus "Desnog sektora" može popuniti redove Oružanih snaga Ukrajine posle donošenja odgovarajućeg zakona.

U međuvremenu, jedna bolnica u Donjecku, gradu na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga, granatirana je danas uprkos prekidu vatre, ali nije bilo žrtava.

Četiri granate pogodile su rano jutros bolnicu, od kojih su tri eksplodirale na zemljištu bolnice dok je jedna pala na krov, ali nije eksplodirala, saopštilo je Ministarstvo odbrane Narodne Republike Donjeck, prenio je TASS.

2019 © - Vesti online