Nedelja 12.04.2015.
15:25
telegraf.rs

VIDEO: Islamisti uništili "kolevku civilizacije"

youtube/qadi_100_moun
Uništavanje Nimruda

Kada su završili “površinske radove”, ekstremisti su uz pomoć eksploziva ostale delove grada digli u vazduh. Iako su pre nekoliko meseci počeli sa uništavanjem ovog grada, sada su ga, bukvalno, srušili do temelja.

Pre Nimruda su napali nekoliko asirskih stanovnika i uništili veliki broj rukopisa, knjiga i drugih artefakata koje smatraju neislamskim i svetogrđem.

Na snimku se vide muškarci koji pneumatskim bušilicama i maljevima unišavaju spomenike od neprocenjive vrednosti, a neki od njih su sagrađeni i pre 3.000 godina.

– Kad god budemo u mogućnosti da uništavamo tragove idolopoklonstva u zemlji, kad god budemo mogli da proširimo monoteizam, mi ćemo to učiniti - rekao je jedan od džihadista na snimku, preneo je Jerusalem Post.

Šefica UNESCO-a Irinia Bokova, već je ranije istakla da je namerno uništavanje kulturne baštine ratni zločin. Do zadnjeg čina destrukcije došlo je nakon što je IS u Mosulu spalio gradsku biblioteku u kojoj se naazilo oko 8.000 drevnih rukopisa.

Nirmud, koji je građen od 1250. do 620. godine pre nove ere je bio asirski grad, nalazi se južno od današnjeg Mosula i smatra se jednim od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Iraku. Iskopavanja su tu počela 1845., a trajala su sve do 90-tih godina 20. veka.

Lokalno stanovništvo je oštećeno i opljačkano za vreme invazije 2003. godine. Veliki broj neprocenjivih artefakata preseljen je u različite muzeje širom sveta u 19. i 20. veku, ali je isto tako i veliki broj ostao u gradu.

2024 © - Vesti online