Nedelja 12.04.2015.
13:05
Tanjug

Papa pokleko pred "genocidom"

Vesti
Rekao "genocid" i čeka reakciju iz Turske

- Tokom prošlog veka, ljudska rasa je doživela tri ogromne tragedije bez presedana. Prva, koju većina smatra "prvim genocidom 20. veka", pogodila je jermenski narod - rekao je papa Franja tokom mise u bazilici Svetog Petra, citirajući saopštenje iz 2000, koje su potpisali papa Jovan Pavle II i jermenski patrijarh.

Druga dva genocida u prošlom veku su počinili "nacistički i staljinistički režimi" naveo je papa, dodajući: "U novije vreme su takođe zabeleženi masakri poput onih u Kambodži, Ruandi, Burundiju i Bosni. Čini se da ljudski rod nije sposoban da stane na kraj prolivanju krvi nevinih ljudi".

Poglavar katoličke crkve je bio izložen pritisku da uoči stogodišnjice masakra nad Jermenima, koja će biti obeležena 24. aprila, javno upotrebi reč "genocid" za pokolj Jermena u Osmanskom carstvu, uprkos riziku da time naljuti Tursku, važnog saveznika u borbi protiv radikalnog islama.

Mnogi istoričari opisuju smrt više od miliona Jermena u Osmanskom carstvu "prvim genocidom 20. veka", ali zvanična Ankara odlučno negira te optužbe.

Jermeni tvrde da je čak 1,5 miliona pripadnika tog naroda ubijeno između 1915. i 1917. godine, tokom raspada Otomanskog carstva, i dugo su radili na tome da međunarodna zajednica taj masakr nazove genocidom.

Turska odbacuje optužbe za taj zločin i tvrdi da je u građanskom sukobu, kad su se Jermeni pobunili protiv Otomanskog carstva i stali na stranu ruskih trupa, poginulo između 300.000 i 500.000 Jermena i isto toliko Turaka.

2021 © - Vesti online