Nedelja 12.04.2015.
11:24
jutarnji.hr

Poljaci Bregoviću otkazali koncert zbog nastupa na Krimu

Z. K. Munja
Nema veze za Poljake, sviraće sa Seve i Rusima

Organizatori festivala su u saopštenju istakli da je "Bregovićeva izjava posle koncerta održanog na Krimu, u kojoj je u drugi plan stavio činjenicu da svira na protivzakonito anektiranoj teritoriji i istovremeno propustio da osudi intervenciju ruske vojske u Ukrajini, u suprotnosti s vrednostima za koje se zalažu osnivači festivala"

"Geslo našeg festivala, koji se već pet godina održava u Osviecimu u kojem su nemački nacisti podigli simbol holokausta, logor smrti Aušvic-Birkenau, jeste jasno izraziti protivljenje ratu i svim oblicima agresije, rasizmu, antisemitizmu i kršenju ljudskih prava”, piše u saopštenju organizatora objavljenom na sajtu festivala.

Bregović je na poljskom festivalu trebalo da nastupi sa domaćom zvezdom Kajom sa kojom je u toj zemlji 1999. godine snimio album prodat u više od 700.000 primeraka. Sobzirom na Bregovićev dosadašnji rad, ovo otkazivanje ga neće previše udariti po džepu koliko može da utiče na njegov ugled u Evropi, gde je postao vrlo popularan sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane. Međutim, otvorilo mu se "rusko tržište", gde će sada moći da nastupa do mile volje.

2024 © - Vesti online