Ponedeljak 13.04.2015.
00:30
Tanjug

Ako idete u Afitos, svratite kod Sime - najpoznatijeg Srbina na Kasandri

symvoli.gr
Tirkizno more Kasandre privlači veliki broj turista

Sima iz Aleksinca je pet godina pokušavao da se zaposli bilo gde u svojoj zemlji i kada je izgubio svaku nadu, otišao je u Grčku da bere voće. Prvi novac koji je uštedeo od branja maslina i južnog voća uložio je u restoran u selu Afitos na poluostrvu Kasandra. Posle 15 godina rada u Afitosu, Sima ima četiri restorana i više od 70 zaposlenih.

Nema tog turiste koji je posetio Afitos, selo sa kamenim kućama na obali Egejskog mora, a da nije bar kafu popio u nekom od Siminih restorana. On je i sad kao i pre deceniju i po ubeđen da je jedini recept za uspeh uporan rad i poštenje.

- Recept je jasan, biti uporan i verovati u samog sebe. Biti uporan u poslu i voleti onaj posao kojim se bavite i tu je uvek uspeh. Prva podrška mi je od boga, a zatim prijatelji i svi  ljudi u ovom selu - rekao je Sima.

Meštani Afitosa su od prvog dana pružili podršku vrednom Srbinu. Njegove restorane jednako vole Grci, Srbi i svi oni koji posete to malo mesto na poluostrvu Kasandra.

- Sima za svakoga ima dobru reč i svakome želi da pomogne. On ima zagrljaj za svakog, bio on Grk ili Srbin. Ja sam radila kod njega četiri godine i dobro ga poznajem, kao brat mi je, po karakteru smo mi Srbi i Grci slični, malo nervozni, ali se volimo - kaže Elena Pavlidis.

Sima je poznat i po nesebičnoj pomoći svakom ko se nađe u nevolji u tom delu Grčke. Priznaje da ljudima pomaže, jer su i njemu puno pomogli kad je došao u Afitos.

- Nas Srbe Grci iskreno obožavaju, tako da mogu da kažem da sam imao i privilegiju u odnosu na sve ostale - komentariše Sima.

Iako Simu u Afitosu vole i poštuju, u tajnosti protiv njega pripremaju "opasan" plan.

- Pokušaćemo da ga „gurnemo“ da se oženi i mislim da ćemo uspeti - otkriva plan predsednik Afitosa Vasilio Leonidas.

Vojislav Simić Sima objašnjava da nije zaboravio i rodni kraj, godišnje bar sedam, osam puta dođe u Aleksinac gde se uključuje u humanitarne akcije. Kaže da nestrpljivo čeka izgradnju Koridora 10 od Leskovca do Vranja, jer bi tada od Afitosa do rodnog Aleksinca putovao najviše pet sati.

2024 © - Vesti online