Nedelja 12.04.2015.
10:34
Tanjug

Maduro Obami: Poštujem Vas, ali Vam ne verujem

Reuters
Latinoamerički lideri na Madurovoj strani

- Poštujem Vas, ali Vam ne verujem, predsedniče Obama - rekao je Maduro na samitu, kojem prisustvuje 35 šefova država i vlada, među kojima i lideri Argentine, Bolivije i Ekvadora, koji su podržali venecuelanskog predsednika.

Agencija AFP navodi da Obama nije bio u sali kada je Maduro izgovorio ove reči, pošto je otišao na sastanak sa predsednikom Kolumbije.

Maduro je rekao da je Obama taj koji "preti njegovoj zemlji", ali je ipak dodao da je "voljan da razgovara sa predsednikom Obamom o tom pitanju s poštovanjem i iskrenošću kada god on to bude želeo".

Venecuelanski predsednik je napomenuo da je, od dolaska na mesto šefa države pre dve godine, javno i privatno pokušao da ugovori razgovor sa Obamom, ali da njegov američki kolega "nikada nije odgovorio na poruke koje mu je poslao".

AFP navodi da je Maduro na samit došao da bi zatražio da Obama ukine sankcije uvedene protiv sedmorice zvaničnika Venecuele. Maduro je kazao da je prikupio na milione potpisa za peticiju kojom se zahteva ukidanje sankcija. Te sankcije su iritantne i za druge latinoameričke lidere.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea je istakao da njegov narod "nikada više neće prihvatiti tutorstvo, mešanja i intervencije", dok je lider Bolivije Evo Morales naglasio da "narod Venecuele, zajedno sa Latinskom Amerikom i Karibima, ne predstavlja pretnju ni za koga".

Predsednica Argentine Kristina Kirhner je, takođe, kritikovala sankcije, ali se ipak rukovala na samitu sa Obamom, primetila je francuska agencija.

2024 © - Vesti online