Nedelja 12.04.2015.
09:49
jutarnji.hr

Islamska država traži radnu snagu: Novinare, fitnes instruktore...

Tanjug/AP
Kalifat Islamske države se širi, potrebni radnici svih profila

Džihadista koji se potpisao kao Abu Saed al Britani, u tekstu navodi da je želja za izbegavanjem bitke "znak slabe vere", ali da i pored toka ima posla za medijske radnike, fitnes instruktore i izrađivače bombi.

IS najveću potrebu ima za novinarima koji bi opsluživali džihadistički "medijski centar", koji je do sada bio zadužen za internu propagandu. IS traži i doktore, kuvare i mehaničare. Traži se i redici u "odeljenju za izradu bombi". Al Britani navodi da IS nudi "predivan posao za one koji stvarno žele da budu nagrađeni".

- Braća u odeljenju za bombe su srž skoro svake naše operacije... zamislite nagradu za pripremanje automobila ispunjenog eksplozivima koji će neki od braće detonirati iza neprijateljskih linija. Bićete nagrađeni isto kao i brat koji stisne dugme i pošalje 50 nevernika u pakao - napisao je Al Britani u oglasu.

Traže se i džihadisti koji bi čuvali kontrolne tačke na teritoriji kalifata, što je u tekstu opisano kao "zabavan i ispunjavajuć posao" koji podrazumeva pretraživanje vozila i traganje za zabranjenim stvarima poput cigareta ili alkohola.

Kalifatu su potrebni i pripadnici policije koji bi patrolirali ulicama i sprovodili stroga pravila oblačenja i ponašanja. Šerijatskim sudova neophodno je administrativno osoblje, čuvari i službenici. Traže se i učitelji koji bi učili sledeću generaciju "ispravnim učenjima Islama".

- Mnoga deca koju bi učili su deca mudžahedina i mučenika - ističe Al Britani.

Poslednji na listi su fitnes treneri, koji bi džihadiste terali da rade trbušnjake, džogiraju, trče i jačaju mišiće.

- Neki od naše braće dolaze s mnogo ekstra masti na sebi koju treba da potroše, a neki kampovi uče rvanju, napadima nožem i samoodbrani - napominje Al Britani.

2024 © - Vesti online