Nedelja 12.04.2015.
09:22
Tanjug

Obama: Hladni rat na Kubi je gotov

Reuters
Generacije Kubanaca i Amerikanaca ovo nisu mogle da zamisle: Dva predsednika se gledaju preko stola, a ne preko nišana

- Jedan deo moje poruke ovde je da je Hladan rat na Kubi okončan - naglasio je Obama, dodajući da "moramo biti veoma jasni da Kuba ne predstavlja pretnju za SAD".

- Ne bavimo se promenom režima na Kubi - ukazao je Obama.

Navodeći da je sa Kastrom imao "iskren i plodonosan razgovor", Obama je rekao da još nije doneo odluku o uklanjanju Kube sa liste država koje sponzorišu terorizam.

Američki predsednik je rekao da će vlade SAD i Kube i dalje imati nesuglasice i da će izvršiti pritisak na Kubu po pitanjima demokratije i ljudskih prava, naglasivši da dve zemlje mogu da unaprede zajedničke interese.

Kubanski predsednik Raul Kastro rekao je da su predsednik Obama i on spremni da razgovaraju o "osetljivim" pitanjima, uključujući ljudska prava i slobodu medija", tvrdeći da "sve može biti na stolu" i naglasio da dve zemlje imaju ono u čemu se slažu i ono u čemu se ne slažu.

- Spremni smo da napravimo napredak na način kako je predsednik (Obama) opisao - dodao je Kastro.

Međutim, kubanski predsednik je izjavio da pregovori o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa dve zemlje zahtevaju mnogo strpljenja.

Reuters
Cela Kuba gledala je susret na televiziji

Dramatična promena američke politike prema Kubi u poslednja četiri meseca ima podršku većine Amerikanaca i velike većine Kubanaca, rekao je Obama novinarima u Panami, gde je na marginama Samita Amerika razgovarao sa Kastrom, što je istorijski sastanak posle više od pola veka, čime je otvoren put za normalizaciju odnosa dve zemlje.

Istorijski sastanak predsednika SAD i Kube trajao je oko jednog sata, saopštio je zvaničnik američke administracije.

- Nije bilo tenzija tokom privatnog sastanka u sobi na marginama Samita Amerika u Panami - rekao je neimenovani visoki zvaničnik, dodajući da su dvojica predsednika razmenili mišljenja o spornim pitanjima.

Lideri SAD i Kube održali su istorijski sastanak posle više od pola veka, čime je otvoren put za normalizaciju odnosa dve zemlje što je izgledalo nezamislivo za generacije Kubanaca i Amerikanaca.

Dva lidera su najavila u decembru prošle godine da će pokušati da ponovo uspostave diplomatske odnose koje je Vašington prekinuo 1961. i od tada je Obama podigao "rampe" koje je odnose na slobodu putovanja i trgovine sa Kubom, međutim i dalje američki Kongres koči normalizaciju odnosa dve zemlje i uklanjanje Kube sa američke liste država koje sponzoriše terorizam.

2024 © - Vesti online