Subota 11.04.2015.
16:45
b92.net

Mihalkov: Putine, a da izbacimo Mek?

Reuters
Reditelji planiraju da potisnu američki lanac brze hrane iz Rusije

Najpoznatiji lanac restorana brze hrane često se koristi kao poligon za sukob Zapada i Istoka u Rusiji, a dvojica reditelja napisala su pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kome traže pomoć kako bi "Rusi dobili alternativu zapadnjačkoj brzoj hrani".

List "Komersant" prenosi da je zamenik premijera Arkadij Dvokrovič zakazao sastanak tokom nedelje sa predstavnicima ministarstava ekonomije, trgovine i poljoprivrede kako bi se razgovaralo o ovom projektu.

U pismu dvojice reditelja se navodi da bi ceo projekat koštao 18 miliona dolara i da bi trebalo da se otplati u narednih pet godina.

Objekti bi bili otvoreni u Moskovskoj i Kaluškoj oblasti, a prva faza bi podrazumevala 41 restoran i 91 kiosk sa hranom. Restorani bi obavezno oko 40 odsto sirovina nabavljali od lokalnih proizvođača, a biznis plan podrazumeva i dva postrojenja za proizvodnju i pakovanje hrane, koji bi isporučivali hranu lokalnim školama i sirotištima.

- Želimo da stvorimo mrežu dobre, poštene hrane, to je nešto što bi trebalo da bude dostupno svakome - rekao je Končalovski.

Ovo nije prvi projekat ove vrste u Rusiji, a pažnju zapadnih medija privukao je i lanac "Rusburger" koji u svojim reklamnim kampanjama koristi odrednicu "anti-mekdonaldsovski".

Mekdonalds ima 400 objekata u Rusiji i u planu je otvaranje još najmanje 100.

- Tržište hrane u Rusiji ima veliki potencijal za dodatni razvoj - navedeno je u ruskoj kancelariji Mekdonaldsa na pitanja o ovom projektu.

2024 © - Vesti online