Subota 11.04.2015.
11:31
Tanjug

"U Kosovskoj Mitrovici je veoma napeto"

Tanjug
Marko Đurić: Izjave albanskih lidera dovode do ovakve situacije

- Atmosfera u Kosovskoj Mitrovici je generalno napeta, ne samo u poslednja dva dana - rekao je Đurić i dodao da u južnom delu Srba gotovo da nema i da je čak i srpsko groblje cesto bilo na meti vandala.

- To je teška atmosfera za život - naglasio je Đurić za TV Pink i objasnio da je Kosovka Mitrovica mala varoš, a da se u severnom delu svega u nekoliko ulica odvija život.

Đurić kaže da i pored svega severni deo nije izgubio multietnički karakter, jer tu žive pored Srba i Muslimani, Bošnjaci, Romi, dok u južnom delu gotovo da nema Srba.

- Veoma je važno da dobijemo signale od albanskih političkih lidera da oni ne odobravaju to ponašanje, incidente i napade, a oni još uvek ćute - rekao je Đurić.

Komentarišući da je predsednica Kosova Atifete Jahjaga osudila te incidente i rekla da su neprihvatljivi, Đurić je kazao da je "jedno kad neko od zvaničnika izda takvo saopštenje zato što ih je neko od stranaca ili ambasada pritisnuo da to urade, a drugo je kada neko preduzima korake, i kazni počinioce".

- Kada se izdaju saopštenja to je za njih politički korisno, a ima političara koji onda ispod žita, ispod stola aplaudiraju ekstremistima - poručio je Đurić.

Komentarišcuhi izjave Edija Rame o ujedinjenju, Đurić je kazao da je reč o ozbiljnoj političkoj matrici i da to nije dobro.

Đurić je kazao da srpsko stanovništvo na Kosovu mnogo više zanima kako će živeti i u kakvim uslovima, od velikih političkih priča pa i, kako je kazao, od pretnji albanskih lidera na koje su navilkli.

Kaže da zato ne treba da čudi kada kao na odgovor ponašanja albanskih političara imamo porast ekstremizma, i događaje poput ovih koji su se dogodili u Kosovskoj Mitrovici.

2024 © - Vesti online