Nedelja 12.04.2015.
01:30
b92.net

Pilule za kontracepciju menjaju mozak?

stern.de
Kontraceptivne pilule mogu da izazovu kod žena depresiju i anksioznost

Stručnjaci su do sada već upozoravali na to da kotraceptivne pilule mogu da utiču na raspoloženje, pa i izbor partnera kod žena, a najnovije istraživanje na listu neželjenih efekata ove vrste terapije dodalo je još jednu potencijalnu stavku - menjanje strukture mozga.

Tokom istraživanja u kojem je učestvovalo 90 žena, neurolozi Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu ustanovili su da su dve ključne moždane oblasti, bočni orbitofrontalni korteks i zadnji cingularni korteks bili tanji kod onih učesnica koje su uzimale hormonsku kontracepciju.

Lateralni orbitofrontalni korteks igra veliku ulogu u regulisanju emocija i odgovoru na nagradu, dok je zadnji cingularni korteks povezan sa mislima sa unutrašnjim usmerenjem, a pokazuje povećanu aktivnost kada se prisećamo ličnih uspomena i pravimo planove za budućnost.

Promene u lateralnom orbitofrontalnom korteksu mogle bi da budu uzrok pojačanog osećanja anksioznosti i simptoma depresije koji se javljaju kod nekih žena kada počinju da uzimaju pilule.

2024 © - Vesti online