Petak 10.04.2015.
21:19
cdm.me

Crna Gora slala oružje u Ukrajinu?

Reuters
Stiglo oružje sa svih strana, pa možda i iz Crne Gore: Pripadnici ukrajinskih snaga

Dan je objavio da je ta pošiljka Vladi Crne Gore poslužila kao paravan da se deo oružja zapravo dostavi Ukrajini, a da je zvanično predstavljena kao donacija Iraku.

Više učesnika u utovaru oružja i vojne opreme, potvrdilo je Danu da su na sanducima u kojima se nalazilo oružje bile otpremne nalepnice za Irak (konkretno za Bagdad) i glavni ukrajinski grad Kijev.

"U kontroli leta na Vojnom aerodromu Golubovci upisano je da je u pitanju avion koji treba da transportuje oružje koje je Vojska Crne Gore donirala, ali nije navedeno mesto isporuke. Više učesnika u ugovaru na Vojnom aerodromu nam je saopštilo da su na sanducima bile i otpremne nalepnice na kojima su bili navedeni Bagdad i Kijev kao mjesta isporuke. Tako je jedan deo oružja iz skladišta Vojske Crne Gore otišao u Irak, ali je drugi deo završio u Ukrajini”. piše Dan.

Vlada demantuje: Nismo slali oružje Ukrajini

Crnogorska Vlada odbacila je kao neistinite, neosnovane i tendenciozne tvrdnje Dana  da je navodno donacija ubojnih sredstava Crne Gore Vladi Iraka zapravo upućena i u Ukrajinu.

Iz Vlade su podsetili da je Crna Gora, kako je saopšteno javnosti. dana 18. februara 2015. godine donirala Vladi Iraka određene količine municije iz viškova koji nisu neophodni za funkcionisanje Vojske Crne Gore. Sličnu donaciju uputile su još neke države regiona.

Javnosti je, kako su naveli iz Vlade, saopšteno i to da je transport ovih sredstava obavljen sa Aerodroma Golubovci, u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

"Budući da su sve relevantne informacije saopštene javnosti, kao i da je realizacija obavljena na osnovu Zaključka donetog na 97. sednici Vlade održanoj 29. januara 2015. godine, tvrdnje plasirane preko dnevnog lista "Dan“ o tome da je transport navodno sadržavao oružje, da je završio u Ukrajini, i da su čak na sanducima bile i otpremne nalepnice na kojima su bili navedeni Bagdad i Kijev kao mesta isporuke, lišene su bilo kakvog osnova te predstavljaju tek jednu od dezinformacija lansiranih iz krugova izvan Crne Gore sa lako prepoznatljivim ciljem“, zaključeno je u saopštenju Vlade.

2024 © - Vesti online