Subota 11.04.2015.
00:10
S. Janković - Vesti

Fukušima: Zagađenje stiglo do Kanade

AP
Fukušima stigla do Kanade

Uz kanadsku obalu sada su stručnjaci pronašli cezijum 134 i 137, kazao je naučnik Ken Buseler s pomenutog instituta.

Pomor

Od posledica nuklearne katastrofe u Fukušimi do sada je umrlo 1.700 ljudi.

I Tokio na udaru

Nemački fizičar

Sebastijan Flugbajl alarmirao je svet rezultatima svojih merenja obavljenih na ulicama Tokija. U gradu koji će 2020. biti domaćin Olimpijskih igara, Nemac je otkrio radioaktivnu prašinu.

Ovo otkriće je zasnovano na uzorcima uzetim kraj obala Britanske Kolumbije još 19. februara, prenosi nemački sajt DWN.

Stručnjaci tamo pokušavaju da umire domaću javnost izjavom da navodno ne postoji akutna opasnost po ljude i prirodu, ali njihova objašnjenja nisu baš za opuštanje. "Radioaktivnost može da bude opasna. Mi ćemo morati posle ovog, u istoriji čovečanstva najvećeg slučaja zagađenja, da budno nadgledamo okean", kazao je Ken Buseler.

Naučnici očekuju da će se cezijum širiti duž cele Zapadne obale SAD, a svoje procene o opasnosti tog rasprostiranja uslovljavaju time koliko će se opasni "gosti" približiti samoj obali. U novembru prošle godine su izotopi pronađeni na udaljenosti od 161 kilometar od obale severne Kalifornije.

Odmah posle udesa japanske nuklearke, uz obalu Japana izmerena je vrednost radioaktivne vode (50 miliona bekerela po kubnom metru). Aktuelne merenja kraj kanadske obale pokazuju vrednost od 1,4 bekerela po kubnom metru vode (cezijum 134) i 5,8 bekerela (cezijum-137).

2024 © - Vesti online