Petak 10.04.2015.
12:11
Srna

Lepenova izbacuje tatu iz stranke?

Reuters
Tata i ćerka se hvataju za gušu oko vođenja stranke: Marin le Pen

- Odlučila sam da otvorim disciplinski postupak protiv Žan Mari le Pena, te će on odgovarati pred izvršnim organima pokreta - izjavila je Lepenova na francuskoj televiziji TF1, ne precizirajući kakve će sankcije biti razmatrane.

Lepenova je potvrdila da Žan Mari le Pen, osnivač i počasni predsednik partije, nije više u situaciji da predvodi listu Narodnog fronta u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala. Ona je pozvala oca da se povuče iz političkog života.

- Na kraju, Žan Mari le Pen bi trebalo da bude mudar, da uoči posledice koje je sam prouzrokovao i da, možda odustane od svojih političkih odgovornosti - dodala je Lepenova.

Uzrok sukoba između oca i ćerke su njegove izjave o gasnim komorama iz Drugog svetskog rata i odbrana uspomene na maršala Filipa Petena, šefa države i tvorca saradnje sa nacističkom Nemačkom za vreme okupacije Francuske u Drugom svetskom ratu.

Žan Mari le Pen zamera ćerki kakve je kadrove izabrala i smatra "preteranim" način na koji se rukovodstvo partije brani od optužbi za antisemitizam, ksenofobiju i homofobiju. On je upozorio svoju ćerku da bi njegovo eventuelno isključenje moglo da izazove opasno urušavanje partije.

- Takva odluka bi bila suluda, jer prestiž koji imam sasvim prirodno će prouzrokovati značajan raskol i ona bi izgubila uticaj - rekao je Žan Mari le Pen

2022 © - Vesti online