Petak 10.04.2015.
10:43
blic.rs

Kako je Silvana promenila Tomin život

Kada Toma zapeva srca se rastope

Godina je 1958, Leskovac. Mlada Silvana, tada još neudata, nastupa u jednom leskovačkom hotelu. Pre nastupa šeta se kroz jedan park i ugleda na klupi promrzlog i izgladnelog mladića. Sažali se i počne razgovor sa njim.

On joj kaže da se zove Toma Zdravković i da voli da peva narodne pesme. Silvana ga odvede na svoj nastup, čak mu u jednom momentu da mikrofon. Kada je čula kako Toma peva sva se naježila, piše u svojoj knjizi "Za društvo u ćošku" Aleksandar Gajović.

Autor dalje piše kako su se sada već legendarni pevači opet sreli, deset godina kasnije i započeli plodnu saradnju. Tako je Toma za Silvanu napisao njenu čuvenu pesmu "Šta će mi život bez tebe dragi".

Ovo je samo jedan od zanimljivih priča iz knjige koju je Gajović posvetio legendama kafanske muzike u kojoj je opisao manje poznate detalje iz života Šabana Bajramovića, Cuneta Gojkovića, Lepe Lukić, Tozovca, Zvonka Bogdana...

Gajović je opisao kako je Šaban Bajramović završio na Golom otoku, zašto je Cunetu bilo zabranjeno da nastupa pred Titom, kako je Tozovcu pesma "Jeremija" donela veliki uspeh ali i velike nevolje, kojim je umetničkim pozivom Zvonko Bogdan hteo da se bavi pre nego što je počeo da peva...

2024 © - Vesti online