Četvrtak 09.04.2015.
20:37
sputniknews.com

Susret Nikolića i pape Franje za bolji imidž Srbije

Tanjug
Ide u posetu poglavaru rimokatoličke crkve: Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće 17. aprila u zvaničnoj, jednodnevnoj poseti Vatikanu, gde će se sastati sa papom Franjom. Kako se očekuje, predsednik Srbije i papa Franja razmotriće teme od međusobnog značaja, stanje na Kosovu i Metohiji, kao i druga aktuelna međunarodna pitanja.

Tomislav Nikolić će imati razgovore i sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom, kao i sa sekretarom Vatikana za odnose sa državama, nadbiskupom Piterom Galagerom.

Predsednik Nikolić je marta 2013. prisustvovao inauguraciji pape Franje, dok je papa Franja uputio apel za pomoć žrtvama poplava u Srbiji aprila prošle godine.

Bivši diplomata Dušan Lazić ocenjuje za Sputnjik da su odnosi između Srbije i Vatikana dobri, ali da su dobri i odnosi između Vatikana kao crkve i Srpske pravoslavne crkve. On ističe da će najavljena poseta predstavljati pravac koji može da bude perspektivan za međunarodne odnose Srbije.

Pritom, naglašava Lazić, trebalo bi imati u vidu da je Vatikan izuzetno značajan subjekt međunarodnih odnosa.

- To pokazuje da posvećujemo adekvatnu pažnju međunarodnim odnosima, pri čemu treba imati u vidu i našu sadašnju ulogu kao predsedavajućeg OEBS-om - precizira Lazić.

On napominje da Vatikan, u osnovi, dugo vremena ima korektnu politiku na međunarodnom planu. To je ozbiljna politika sa ozbiljnom tradicijom koja se uključuje u međunarodne odnose, dodaje Lazić.

- I ono što je najvažnije za nas, jeste da Vatikan, polazeći od takve politike, nije ni priznao Kosovo. On je izbegao da to učini da ne bi tim priznanjem uticao na destabilizaciju stanja, pre svega u našem regionu - zaključuje Lazić.

Tanjug/AP
Vatikan bitan subjekt u međunarodnim odnosima: Papa Franja

Verski analitičar Živica Tucić, takođe ocenjuje odnose Srbije i Vatikana kao dobre i naglašava kako ne bi trebalo mnogo polemisati o tim odnosima, kao što, kako kaže, neki to vole.

U svakom slučaju, precizira Tucić, najavljena poseta i susret predsednika Nikolića i pape Franje je dobra prilika koja može da doprinese ugledu Srbije.

Predsedniku Nikoliću je, tvrdi Tucić, bilo stalo da papa poseti Srbiju još na početku njegovog mandata, kada je bilo obeležavanje Milanskog edikta u Nišu, ali je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kako kaže, bilo nekih otpora i preduslova.

- Ne znam, predsednik je nedavno bio kod patrijarha, možda je došlo do nekih promena - dodaje Tucić za Sputnjik.

On dodaje da je hrišćanstvo u krizi, pa bi, kako zaključuje, hrišćani mogli da učine bar toliko da se sastaju i razgovaraju.

2023 © - Vesti online