Četvrtak 09.04.2015.
16:24
Tanjug

Protestna nota albanskom ambasadoru zbog Raminih provokacija

Tanjug
Neprihvatljive izjave albanskog premijera: Ivica Dačić

Instrukcije su upućene svim misijama Srbije pri međunarodnim organizacijama, ambasadama u zemljama EU, Savetu bezbednosti UN i susednim zemljama, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi, upućeno je pismo predsedavajućem Savetu bezbednosti UN-a sa zahtevom da naše pismo bude cirkulisano kao dokument Saveta bezbednosti UN-a.

- Ambasadoru Republike Albanije u Beogradu je uručena protestna nota u kojoj je istaknuto da su stavovi predsednika Vlade Republike Albanije neprihvatljivi za Srbiju, da izjava predstavlja još jednu u nizu provokativnih izjava najviših političkih predstavnika Albanije koje nanose štetu bilateralnim odnosima Srbije i Albanije i ugrožavaju ukupne odnose i stabilnost u regionu - izjavio je Dačić.

Radi se o opasnom pozivu na prekrajanje međunarodnih, priznatih granica između država u regionu, istakao je on.

Izjava premijera Albanije je, kako je dodao, u suprotnosti sa više puta izrečenim opredeljenjem Srbije i Albanije za razvoj dobrosusedstva, saradnje, uzajamnog razumevanja i zajedničke budućnosti u Evropskoj uniji, kaže se u saopštenju.

- Srbija očekuje da njeni partneri u međunarodnoj zajednici podrže osudu izjava albanskog predsednika vlade koje nanose štetu miru i stabilnosti u regionu - poručio je Dačić.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je reagovalo na izjavu predsednika vlade Albanije Edija Rame o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova tako što je poslalo odgovarajuću instrukciju svim misijama pri međunarodnim organizacijama i ambasadama u zemljama EU, članicama SB UN i susednim zemljama, navodi "Danas".

- Takođe, ovim povodom, upućeno je pismo predsedavajućem SB UN sa zahtevom da bude cirkulisano kao dokument SB UN. Izveštaj naših diplomatskih predstavništava o reakcijama očekujemo u sledećih nekoliko dana, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena - navodi se u pisanoj izjavi poslatoj listu "Danas" iz MSP-a.

2024 © - Vesti online