Utorak 27.04.2010.
14:22
Tanjug

Vođi "Zulfikara" optužnica za ratni zločin

Nihad Bojadžić

Optužnica, kojom se Bojadžić tereti za učešće u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, upućena je Sudu BiH na potvrđivanje.


Kako prenose lokalni mediji, tužilaštvo tereti Bojadžića da je 16. aprila 1993. godine učestvovao u napadu na selo Trusina, u opštini Konjic, kada je ubijeno 19 hrvatskih civila i tri pripadnika Hrvatskog veća obrane.


Bojadžić je uhapšen po nalogu Državnog tužilaštva u novembru 2009. godine, od kada se nalazi u pritvoru. Za isti zločin pred Sudom BiH su optuženi i Mensur Memić zvani "Menta", Dževad Salčin zvani "Struja", Senad Hakalović, kao i Nedžad Hodžić zvani "Džon Vejn".


Memić, Salčin i Hodžić su u toku 1993. godine bili pripadnici Specijalnog odreda za posebne namene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike BiH (ARBiH), a Hakalović pripadnik 45. brdske brigade "Neretvica" Armije BiH.


Zbog sumnje da su učestvovali u istim zločinima, uhapšeni su još i Hasan Hakalović, Jusuf Hadžajlija zvani "Homeini" i Zulfikar Ališpago zvani "Zuka", bivši pripadnici odreda "Zulfikar" i 45. brdske brigade ARBiH "Neretvica".


Ranije je saopšteno da su na treitoriji SAD uhapšeni Edin Džeko i Rasema Handanović, zvana "Zolja", zbog sumnje da su učestvovali u zločinu u Trusini. Tužilaštvo BiH ističe da se očekuje njihovo izručenje Bosni i Hercegovini.

2024 © - Vesti online