Četvrtak 09.04.2015.
09:29
Tanjug

Verbić: Nadoknadite časove, pa onda plata

Tanjug
Koliko časova, toliko para, ni dinar više: Ministar Verbić u okršaju sa štrajkačima ispred zgrade Vlade

- Dva zahteva sindikata koja se tiču posebnog kolektivnog ugovora i vraćanja dela plate za ono što sidnikati u štrajku nisu radili je nešto što i mi želimo da rešimo i za to postoje načini - rekao je ministar na RTS-u.

On je dodao da vlada ne može da izađe u susret u zahtevu da se isplati još jedna plata prosvetnim radnicima.

- To je nešto našta vlada ne može da pristane - rekao je Verbić.

Ministar kaže da se plate umanjuju za onaj deo časova koji nastavnici nisu odradili, ali i ukazao da će taj novac biti isplaćen samo pod uslovom da se časovi nadoknade.

- Ogroman je broj onih koji žele da nadoknade časove i mi ćemo se truditi da im to omogućimo i vratimo im taj novac. Nama taj novac u budžetu ne treba i želimo da bude upotrebljen za časove - rekao je Verbić.

Dodao da će novi sastanak Ministarstva i sindikata u štrajku biti prvog dana posle praznika. Upitan kako komentariše radikalizaciju štrajka, on je rekao da ne zna šta znači radikalizacija štrajka.

- Ako to znači da neko neće poštovati zakone, to očito nije predmet bilo kakvih pregovora. Mi ne možemo pregovarati da li će se zakon poštovati ili ne - istakao je Verbić.

Ministar je rekao i da ne može štrajk istovremeno da ide "i levo i desno", to jest i u smenu radikalizacije i ispravljanja grešaka, koje smo imali do sada.

Upitan da li će i završni ispit biti prilagođen novonastalim okolnostima, Verbić je rekao da nema razloga jer se na ovom ispitu proverava znanje sticano u svih osam razreda, a ne samo u osmom.

2024 © - Vesti online