Četvrtak 09.04.2015.
04:00
B. Božin - Vesti

Ruski arsenal za treći svetski rat

Tanjug/AP
Tiho do Amerike: Nova ruska atomska podmornica

Amerika je obavila malo izmena svog arsenala iz sedamdesetih godina. Tako su mnogi raketni silosi opremljeni tehnologijom koja je za današnje standarde smešna, izveštava mreža CBS Njuz.

"Prometej" brani Moskvu

Za odbranu je Rusija razvila potpuno novi protivraketni sistem S-500 "Prometej" koji nije dogradnja starih S-400. Domet im je 500 do 600 kilometara i presreću rakete koje lete i do 40 km iznad zemlje, a kreću se brzinom do 7 kilometara u sekundi. Neki autori navode da su čak u stanju da gađaju satelite u nižim orbitama. Namenjeni su da brane Moskvu i najvažnije vojne ciljeve, a koristiće se samo protiv najvećih pretnji - atomskih raketa, "avaks" aviona, kao i onih za ometanje komunikacija.

Neverovatan je podatak da se u nekima od njih još uvek koriste diskete za kompjutere formata 8 inča! Kako sada stoje stvari, udarna pesnica nuklearne moći su rakete "minuteman"
iz 60-ih i 70-ih godina, a njihovo korišćenje planirano je do 2030. godine.

Kao dokaz da se Rusi uveliko spremaju za rat, a Zapad ne, može da posluži nekoliko modernih, novih ruskih ubojitih sistema.

Veliki broj Amerikanaca zna za zastrašujući raketni sistem SS-18 Satan, ali malo ljudi zna da je već odmakao razvoj njegovog naslednika, džinovske interkontinentalne rakete Sarmat.

Ova raketa sa pogonom na tečno gorivo može da nosi do 10 težih ili 15 lakših atomskih bojevih glava, kao i kombinaciju ubojnih i odbrambenih eksplozivnih tela koje raketu mogu da zaštite od sistema protivraketnog štita. Ova raketa će u "službu" biti uvedena veovatno oko 2020. godine.

Neki izvori tvrde da je proizvodnja ubrzana sa ciljem da do 2021. godine ove rakete čine 80 odsto ruskog atomskog arsenala.

Ameriku još više od Sarmat sistema uznemiravaju nove atomske podmornice tipa Borei.

One rone do 360 metara dubine i nose do 20 raketa klase Bulava, od koji svaka može da ima do 10 nuklearnih bojevih glava jačine do 150 kilotona. Ove rakete još uvek imaju dosta mana i od 20 lansiranja uspelo je samo 11, ali sistemi se stalno poboljšavaju. Nuklearni reaktor podmornici omogućava da ostane pod vodom i do tri meseca i čini je gotovo nečujnom.

Ukoliko se ova podmornica neprimećeno približi američkim obalama, mogla bi da nanese katastrofalan udar pre nego što SAD budu svesne da su napadnute. Da ovo nije nemoguće, svedoči izveštaj "Foks njuza" iz 2012. godine da je jedna ruska podmornica neprimećena ušla u Meksički zaliv i nedeljama se tu zadržala pre nego što je otkrivena.

Rusija je dosta uradila i na tome da njeni novi sistemi budu mobilni, jer rakete smeštene u silose se lako nadgledaju. Zato je u razvoju specijalni voz Bargusin, sa pet platformi za lansiranje. Ovakvi vozovi su već postojali u Sovjetskom Savezu i bilo ih je 12, ali su ugovorom Start-2 povučeni iz upotrebe. Ruska vojska je sada najavila da će ih ponovo uvesti u naoružanje.

2024 © - Vesti online