Utorak 27.04.2010.
13:27
Tanjug

Štrajk prevoznika blokirao Atinu

 Autobusi stoje u centru Atine
 

"Osuđujemo antinarodne i antiradničke mere vlade", navodi se u saopštenju sindikata prevoznika OSME, koji se protivi planovima vlade da se poveća starosna granica za odlazak u penziju sa sadašnjih 61 na 63, što zahteva Međunarodni monetarni fond.

Grčka vlada je u petak, posle više nedelja oklevanja, povukla paket pomoći od 45 milijardi evra i zatražila njegovo aktiviranje, popustivši pred pritiskom tržišta. Vlada u Atini je već smanjila plate u javnom sektoru i povećala poreze, zbog čega se održavaju štrajkovi već više od mesec dana.


Premijer Jorgos Papandreu je danas izjavio u parlamentu da je odlučan da uradi "šta god je potrebno, kada je potrebno, da bi zemlja oživela".

Sindikat radnika u javnom sektoru ADEDY je najavio protestni marš u Atini za posle podne, dok je sindikat radnika u privatnom sektoru GSEE štrajk isplanirao za početak maja, javio je Rojters.


"Napori vlade da se oslone na mehanizam podrške MMF-a najavljuje varvarski napad na radnička prava. Mi, radnici, nastavićemo i pojačaćemo našu borbu protiv antinarodnih mera vlade, protiv EU i MMF-a", kaže se u saopštenju sindikata ADEDY.


Najnovija anketa pokazuje da je 61 odsto ispitanih protiv vladine odluke da pomoć zatraži od EU i MMF-a, jer to podrazumeva još veće mere štednje u javnim troškovima.

2024 © - Vesti online