Četvrtak 09.04.2015.
06:45
J. Arsenović - Vesti

Neurolog Kostić na čelu SANU

Tanjug
Novi predsednik SANU

Kostić je izabran u konkurenciji dvojice kandidata, takođe lekara Ljubiše Rakić i Jovana hadži Đokića i to tajnim glasanjem na kojem je od 122 mogućih dobio 63 glasa - taman koliko je neophodno za pobedu u prvom krugu.

- Jedini pravi osećaj koji imam je preplavljenost strahom. Plaši me značaja ove institucije, njene veličine i zlovolje koja je okružuje, jer mi se čini da je ona danas u bespućima u kojem se mi i kao kolektivitet i kao država nalazimo, potrebna isto kao što je bila potrebna i u godinama kada je osnovana - izjavio je Kostić nakon izbora za čelnog čoveka SANU.

On je posebno istakao potrebu da se prevaziđu podele u SANU jer su, kako je rekao, "samo kao celina zabrinutih i odgovornih ljudi potrebni narodu i ovoj državi, a van toga ne trebamo nikome".

Od trojice kandidata izabran je najmlađi pa se poznavaoci prilika u SANU nadaju da je sa okončanjem 12 godina apatičnog rukovođenja Nikole Hajdina(1923), započinje nova era aktivnijeg uključivanja akademije u javni život današanje Srbije, sa iznošenjem merodavnih stavova o ključnim društvenim i nacionalnim pitanjima.

2024 © - Vesti online