Četvrtak 09.04.2015.
05:30
Vestionline

Ako se desi smrt u aivonu...

AP
Osoblje će se postarati da preminulog udalji od ostalih putnika. Sigurno neće ostati na sedištu pored vas

Statistički gledano, normalno je da svakog dana neko umre u avionu s obzirom da se na taj način dnevno preveze oko 8 miliona ljudi. U takvim osetljivim situacijama, osoblje aviona treba da postupi na određen način kako ne bi uznemirilo ostale putnike, a posebno decu.

Putnici koji su se našli u ovakvim situacijama tvrde da se preminuli prebacivao u prazan red ili u poslovnu klasu, dok neke kompanije imaju i posebne delove u avionu za smeštaj tela. Drugi imaju vreće za tela, za svaki slučaj.

Singapur erlajns je prvi uveo novost u vidu posebnih ormarića koji su bili dovoljno veliki da se u njih može smestiti osoba prosečne veličine. Stjuardesde su bile trenirane da što brže preminulog putnika pomere iz vidokruga drugih putnika. Ako u avionu nema dovoljno mesta, posadi je rečeno da pojasom čvrstovežu preminulog, umotaju ga u ćebe i stave do vrata.

Ako do smrti dođe nedugo posle poletanja, moguće je da se avion okrene i vrati na polazište, a nekoliko puta se dogovdilo da je zbog smrtnog slučaja došlo i do neplaniranih usputnih sletanja.

U dokumentarcu BBC otkriveno je da je Britiš ervejsa obučavana za ovakve situacije. Rečeno im da preminulog ne smeju nikako da stavljaju na pod jer bi mogao da sklizne i završi ispod sedišta.

Ponekad može da se desi da policija posle sletanja zadrži sve putnike dok patolog ne pregleda preminulog i ne utvrdi uzrok smrti, ali takve situacije su izuzetno retke.

2024 © - Vesti online