Četvrtak 09.04.2015.
00:30
blic.rs

Puls i brzinu disanja lekari prate na licu

youtube.com
Promene boje kože ukazuju na rad srca i druge vitalne funkcije

Da bi pratili zdravstveno stanje novorođenčadi lekarima više neće biti potrebni senzori i drugi uređaji koji im se stavljaju na kožu. Iako su kompanije poput "Filipsa" već razvile aplikacije za merenje otkucaja srca, one funkcionišu samo u određenim okolnostima i kod određenih boja kože.

Sistem nazvan "Distance PPG", delo stručnjaka teksaškog Univerziteta Rajs, meri puls i disanje samo na osnovu promena u boji kože, a prema rečima tvoraca biće naročito koristan za praćenje prevremeno rođenih beba, kod kojih manžetne za merenje krvnog pritiska i drugi merni uređaji na telu mogu predstavljati opasnost.

- Sve je počelo 2013. kada smo posetili Dečju bolnicu u Teksasu i razgovarali s lekarima kako bismo prikupili ideje - objašnjava vođa projekta Majank Kumar.

- Videli smo novorođenčad na odeljenju za prevremeno rođene bebe i mnoštvo kablova prikačenih za njihova tela - dodaje Kumar.

Problem je u tome što se bebe okreću i majke moraju da paze kako bi vratile kablove na mesto ukoliko se otkače, jer mogu da izazovu povrede na njihovoj nežnoj koži.

Kumar i njegov tim su znali za tehniku koja koristi kameru za otkrivanje skoro neprimetnih promena u boji kože usled promena u količini krvi ispod nje. Na osnovu tih kratkoročnih promena mogu da se odrede puls i frekvencija disanja.

Međutim, ova tehnika nije prepoznavala promene na tamnijoj koži, osim toga, svetlost nije uvek bila dovoljno jaka, a možda najveći problem je bio u tome što se pacijenti ponekad pomeraju. Tim Univerziteta Rajs rešio je ove probleme tako što je razvio metodu za merenje signala o promeni boje kože na različitim delovima lica i algoritam za praćenje promena u predelu nosa, očiju, usta i lica u celini.

- Otkrili smo da se jačina signala o promeni boje kože razlikuje na različitim delovima lica, pa smo razvili prilagođene algoritme za procenu - kaže Kumar i dodaje da se na taj način dobijaju preciznije informacije o vitalnim funkcijama.

Integrisanjem sistema koji uzima u obzir pokrete, uključujući i osmeh, dobijaju se precizni podaci o pulsu, čak i za različite boje kože i u različitim svetlosnim uslovima. Kumar očekuje da će "Distance PPG" moći da se koristi na mobilnim telefonima, tabletima i računarima kako bi ljudi dobili pouzdane podatke o vitalnim funkcijama kad god požele.

2024 © - Vesti online