Četvrtak 09.04.2015.
12:30
S. Ban

Novi okean

NASA
Afarski trougao

- Proces formiranja okeana uglavnom je skriven duboko ispod površine mora, dok smo u Afaru u prilici da budemo svedoci tog procesa i da šetamo tlom koje se razdvaja, što je zaista neverovatno - objasnio je dr Tim Rajt, koji predvodi istraživanje.

Pukotina je, inače, nastala nakon zemljotresa koji je 2005. pogodio oblast Boina, oko 1.000 kilometara od glavnog grada Etiopije. Nova istraživanja pokazala su da je proces otvaranja pukotine gotovo identičan sa procesima koji se odvijaju na dnu okeana, što navodi na zaključak da je zaista reč o početku stvaranja novog mora.

Afrička i arapska ploča, koje se dodiruju u pustinji Afar, udaljavaju se jedna od druge brzinom od oko dva centimetra godišnje u procesu koji traje već 30 miliona godina. U tom periodu su nastali i 300 kilometara dugačka Afar depresija i Crveno more.

Smanjena Afrika

Dr Džemjs Hemond, seizmolog s Univerziteta u Bristolu, koji se radio u Afaru, predviđa sledeći scenario:
- More će poplaviti područje i počeće da se stvara novi okean. Delovi Etiopije i Somalije će se odvojiti, stvoriti novo ostrvo, a mi ćemo imati manju Afriku i ogromno ostrvo koje pluta Indijskim okeanom...

Mnoge pukotine otvorile su se na raznim mestima, ispod tankog sloja vulkanske prašine koja pokriva to područje. Iz nekih od njih izbija para temperature i do 400 stepeni, dok se iz drugih širi zvuk kipuće magme i miris sumpora. Veće pukotine duboke su po nekoliko desetina, a dugačke po nekoliko stotina metara...

2024 © - Vesti online