Utorak 07.04.2015.
22:51
Večernji list

"Ne sumnjam da će Kosovo otvoriti svoju ambasadu u Beogradu"

Reuters
Srbija je priznala Kosovo: Hašim Tači

- Srbija je već priznala kosovske dokumente, granice, zakone, izbore i ovo je način da, korak po korak, takođe prizna i Republiku Kosovo, kao deo procesa evropskih integracija - rekao je Tači.
 

Tači je rekao da će Vlada Kosova ispuniti sve obaveze iz sporazuma u Briselu, pošto su oni u skladu sa Ustavom Kosova i podržavaju teritorijalni integritet zemlje.

- Na kraju tog procesa, nemam sumnje da će Kosovo otvoriti ambasadu u Beogradu i sa Srbijom imati dobre susedske odnose - rekao je on.

- Da li će to biti u ovom mandatu ili sledećem, to zavisi od Srbije i toga koliko brzo želi da prihvati stvarnost. Jer, de fakto, Srbija je priznala Kosovo - rekao je Tači.

Upitan postoje li garancije da Srbija neće pristupiti Uniji ako ne prizna Kosovo, Tači je rekao da je jasno da će članice EU i mnogi parlamenti imati vrlo konkretan zahtev da Kosovo i Srbija u potpunosti normalizuju svoje odnose i da će tek onda moći da se pridruže EU.

- To su jasno i javno i privatno rekli mnogi evropski političari - dodao je Tači.

- Srbija zna da put do članstva prolazi kroz priznavanje Kosova i potpuno pomirenje sa susedima, kao što su Hrvatska i Bosna -  rekao je on.

- Bosna je postala veća Srbija nego što je sama Srbija kada je u pitanju priznanje Kosova - ocenio je Tači.

2024 © - Vesti online