Sačuvali dušu i veru u tuđini

Z. Marjanović
Vazda imali sreće: Borka Dražević

Dakle, ova reč znači: "Pomoći nekom kome je pomoć zaista potrebna, ko je slabiji, bolestan ili u nevolji, a onom ko čini to dobro delo ne čini poseban problem. Sevap je nahraniti gladnog, čak i ako ga ne poznaješ."

Dakle, reč koja u sebi sadrži mnogo toga ljudskog, primerena je našim ljudima u svetu koji nesebično preko Humanitarnog mosta "Vesti", a i na druge načine, pomažu ljudima u domovini koji su gladni, bolesni, usamljeni i ostavljeni.

Za sve nevoljnike

Prvi deo velike donacije humanitarke Rajke Tarlać iz Sidneja, rodom iz sela Potkozarje kod Banjaluke, koja je našim štićenicima darovala 1.700 AUD za uskršnje praznike, otišao je na adresu bake Borke. Prilog od 100 dolara uručio je naš novinar starici, zajedno sa lepim željama darodavke iz Australije. "Znala sam, tako je bilo i za Božić. Neka dragi Bog čuva Rajku, neka joj podari dug život u ime svih nevoljnike ovog sveta...", prisetila se i otpozdravila Borka.

Jedna od onih koji žive u čamotinji i bedi i kojoj je zaista sevap pomoći, kao i mnogi drugi o kojima smo pisali u našoj rubrici Humanitarni most, jeste i starica Borka Dražević iz takovskog sela Drenova kod Gornjeg Milanovca, kojoj je uručeno 250 AUD, koje joj je iz Liverpula poslala "Usamljena baka", kojoj su se ovog puta pridružili i Kanađani - snaha i sin koji žive u Kanadi.

Borku, kao i uvek, zatičemo ispred kontejnera koji joj svojevremeno na insistiranje Redakcije "Vesti" obezbedila opština Gornji Milanovac.

Do pre nekoliko godina u kontejneru koji joj je mnogo bezbedniji i topliji od nakrivljenog kućerka sklonog padu živela je sa bratom Jovanom i sestrom Čedinom, koji su se pre dve-tri godine predstavili Gospodu, a od tada retko joj ko prelazi kućni prag, osim povremeno reportera "Vesti" i ponekog putnika namernika dobrog srca.

- Smela sam u ovo malo života što mi je ostalo da se opkladim da će me se neko setiti i obradovati uoči Uskrsa. Novac mi, naravno, mnogo znači jer mi lekari za moje bolesti stalno prepisuju neke lekove koji opet moraju da se plate, a skupi su kao zlato. Ma, znam ja da se od tih lekova neću izlečiti, ali bez njih ne mogu i trpim manje bolove, a i to je nešto. Bol koji donose bolesti je jedno i to lekovima može donekle da se popravi, ali, brate, još više bole samoća i čamotinja. Prođe i po desetak dana, a da ni sa kim ne progovorim ni reč. U selu je naroda malo, a iz dana u dan ih je sve manje. Kako ko u selu umre, zatire se kuća, a tako će biti jednog dana i sa ovim mojim kontejnerom... Od srca se zahvaljujem "Usamljenoj baki" i njenoj porodici i želim im da im Vaskrs donese svu sreću ovog sveta, ali i svima drugima koji su mi pomagali nekoliko godina unazad i još uvek mi pomažu. Znam ja da i njima ne pretiče, ali znam da na i ovaj način slave vaskrsnuće Gospodnje i time čuvaju svoju veru i kolevku... Neka im blagoslov bude u porodici o Vaskrsu i vazda imali sreće - poručuje Borka Dražević pritiskajući uz grudi primljeni novac.

Sutra ću plakati

- Eto, ako će ko razumeti ovu moju samoću, onda će to "Usamljena baka" iz tog dalekog Liverpula. Osećam da i njoj samoća teško pada i žao mi je što se sudbine plemenitih ljudi sve više završavaju samoćom. No, ne vredi plakati, osim ponekad kada te baš stegne u grudima, kada se setiš dragih i milih kojih više nema - poručuje starica iz Drenove.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online