Utorak 27.04.2010.
11:46
Tanjug

Kušner: Srbija ne može sa teretom Kosova u EU

"Od moje posete Beogradu početkom marta promenile su se neke stvari i moraće još da se menjaju. Moj kolega Vuk Jeremić sprovodi politiku za koju misli da može doneti rezultate", rekao je Kušner u Luksemburgu.


On je rekao da nije tražio da Srbija prizna Kosovo "već, jednostavno, da počne da komunicira s Kosovom". Postoje životno važna pitanja, dodao je Kušner, kao što su električna energija, transport, putovanja ljudi, ne samo status.


"Nemamo nijedan poseban uslov za Srbiju, ali sam u Beogradu jasno rekao da ne verujem u to da Srbija može napredovati ka EU s teretom Kosova", rekao je Kušner.


Komentarušući pripreme za nkonferenciju EU - Zapadni Balkan u Sarajevu i mogućnost da se tamo pojave i Srbija i predstavnici vlasti Kosova, Kušner je rekao da se da se nada da će u Sarajevo svi doći i da će pričati međusobno.


"Očekujem da dođu, ali to zavisi od njih, ne mogu da kažem da sam siguran. Ali u pitanju je proces koji se ne može zaustaviti. Znam da se predstavnici Srbije i Kosova sada više sastaju nego ranije", rekao je Kušner i ponovio da je to proces i da je potrebna jedna generacija da se stvari normalizuju.


"Jedno je sigurno", istakao je Kušner, "Srbija mora i prema Kosovu da vodi evropsku politiku ako želi da bude deo EU".

2024 © - Vesti online