Utorak 27.04.2010.
11:19
Tanjug

Opozicija jajima i bombama napala parlament

Više hiljada pristalica opozicije okupilo se ispred zgrade parlamenta pošto su poslanici iz koalicije novoizabranog predsednika Viktora Janukoviča odobrili produženje ostanka ruske Crnomorske flote u bazi na Krimu na 25 godina.


Prostorije parlamenta ispunile su se dimom nakon što su bačene dimne bombe, dok se predsednik Skupštine Volodimir Litvin od "kiše jaja" koje su poslanici bacili prema njemu zaklonio iza kišobrana.


Ukrajinski nacionalisti, bivši premijer Julija Timošenko i bivši predsendik Viktor Juščensko smatrali su da je iznajmljivanje baze izdaja nacionalnih interesa. Oni žele da se baza isprazni posle isteka postojećeg ugovora o najmu 2017. godine.


Međutim, parlament je ratifikovao produženje iznajmljivanja sa 236 glasova u korist sporazuma između Rusije i Ukrajine što je za deset više od minimuma potrebnog za usvajanje.


Janukovič je 21. aprila postigao sporazum o produženju upotrebe vojne baze sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim u zamenu za 30 odsto popusta u ceni za isporuke ruskog gasa Ukrajini.


Komitet ukrajinskog parlamenta za međunarodna pitanja preporučio je sinoć Skupštini (Vrhovna rada) da ne ratifikuje novi sporazum kojim se Rusiji produžava upotreba pomorske baze na Krimu.


Poslanik iz ukrajinskog parlamenta i član Bloka Julije Timošenko (JTB) Oleh Lijaško rekao je sinoć da će stranka, možda biti primorana da napadne svoje protivnike tokom diskusije o ratifikaciji sporazuma.


Ukrajinski premijer Nikolaj Azarov pozdravio je potpisivanje sporazuma, ocenivši to kao "veliku pobedu predsednika Janukoviča." Azarov je naglasio da bi desetogodišnji popust na cene gasa omogućio Ukrajini da modernizuje svoju ekonomiju koja je 2009. godine zabeležila pad od 15 odsto.

2024 © - Vesti online