Utorak 07.04.2015.
10:40
Srna

Ekstra: Haške sudije "buše" Haški tribunal

Tanjug
Sad i u Tribunalu ratuju zbog njega: Vojislav Šešelj

Još je rano da kažemo da neko, nasuprot Tužilaštvu, pokušava da ipak sprovodi pravo u Hagu, pa da na taj način sudija Antoneti i Pretresno veće "buše" Tribunal (na kraju će morati da urade kako kažu Amerikanci i Nemci), tek "slučaj Šešelj" poprima obrise smehotresne olimpijade.

Naime, glavni sudija u procesu protiv Šešelja nije ni obavestio Tužilaštvo kada će postupiti prema nalogu Žalbenog veća, koji je izdat pre sedam dana, da se lider radikala vrati u Hag.

Pretresno veće nema određen rok do kada mora da odluči, ali je haški tužilac Serž Bramerc, prema izvorima lista, već očekivao da dopis iz Tribunala bude poslat optuženom, tačnije istog dana kada su sudije iz drugostepenog suda to naložile.

Kada Pretresno veće donese odluku, ona se najpre šalje Šešelju. Ukoliko on odbije da se dobrovoljno vrati, što je i više puta najavio, Haški tribunal će uputiti dopis i Vladi Srbije sa nalogom da ga isporuči.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će na sebe preuzeti odluku o Šešelju, ali da će tražiti od Tribunala i pisane dokaze da se lideru radikala - građaninu Srbije popravilo zdravstveno stanje, pa ga sad traži nazad. On je podsetio da je Šešelj upravo zbog teške bolesti vraćen da se leči u Srbiju.

Šešeljev lekar Milovan Bojić preporučio je svom pacijentu da prošle sedmice počne hemoterapiju, što je Šešelj odbio uz obrazloženje da terapija ne sme da se prekida, a da ukoliko ga vrate u Hag tamo ne može da nastavi lečenje.

Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj vratio se u Srbiju u novembru 2014. godine, nakon skoro 13 godina provedenih u pritvoru Haškog tribunala. Pušten je uz dva uslova, da ne razgovara sa svedocima i da se vrati u Holandiju čim ga pozovu.

U poslednjoj odluci Žalbenog veća ukazuje se na to da je Šešelj prekršio ova pravila.

2024 © - Vesti online