Utorak 07.04.2015.
09:58
Tanjug

Putin i Cipras tope "sibirsku zimu" u odnosima Rusije i Grčke

Reuters
Vreme je za zaokret u odnosima Grčke i Rusije: Aleksis Cipras

Cipras će u sredu u Moskvi razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, premijerom Dmitrijem Medvedevom, ruskim patrijarhom Kirilom, a održaće i predavanje na Moskovskom univerzitetu.

Sankcije

Cipras je istakao i da se Grčka  ne slaže sa sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji i smatra da je to "put koji ne vodi nigde".

- Vi znate da su našim odnosima prethodnih godina udarac zadale bivše vlasti u mojoj zemlji, koje nisu učinile ono što su mogle, kako bi izbegle ovu besmislenu politiku sankcija, usred ukrajinske krize. Rezultat toga je zabrana i na izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Grčke u Rusiju, što je ozbiljno pogodilo našu ekonomiju - naveo je grčki premijer.

- Poseta je prilika da se odnosi stvarno "restartuju", da im se da novi podsticaj. Odnosi između Grčke i Rusije imaju duboke korene u istoriji, a iskovani su kroz zajedničku borbu naših naroda- rekao je - Cipras u intervjuu za Tas s.

Prema njegovim rečima, prethodnih godina odnosi između dve zemlje su bili zamrznuti.

- Ne znam da li to liči na sibirsku zimu, ali ipak to je bila zima u odnosima i sada nastupa proleće. Dužni smo da to podržimo u cilju realnog razvoja naših odnosa - dodao je on.

Kako je ocenio, dve zemlje se nalaze u geopoličkoj situaciju posebne napetosti, imaju zajedničke izazove i treba videti kako se sa njima nositi.

Treba videti kako saradnja Grčke i Rusije može da bude konstruktivna jer Grčka, kao država-članica EU, može da most koji će povezivati Zapad i Rusiju, dodao je on.

Cipras smatra i da se pobeda nad fašizmom mora slaviti da bi se očuvalo sećanje na heroje i izvukle pouke za današnje vreme.

Cipras je rekao da je 70-godišnjica pobede nad fašizmom važan datum kako za Rusiju, tako i za Grčku.

- To je naša borba protiv totalitarizma, ideologije mržnje, rasizma i nacionalizma - rekao je Cipras, ističući da su te pretnje i danas aktulne.

- Sada je potrebno formirati zajednički front protiv uspona fašizma. U Grčkoj koja se među prvima borila protiv nacizma, na žalost, poslednjih godina, na talasu krize, ojačale su rasističke snage i jedna ultradesničarska stranka ušla je u grčki parlament i ima ne baš malo mandata - ukazao je Cipras.

Grčki premijer je podsetio da je odmah pošto je pred predsednikom Grčke položio zakletvu otišao na mesto gde su nemački fašisti 1944. godine streljali 200 grčkih komunista.

- To je bila zakletva pred bezimenim grčkim borcima koji su dali život da bismo mi danas bili slobodni. Zakletva u ime suvereniteta i slobode grčkog naroda -naglasio je on.

2024 © - Vesti online