Ponedeljak 06.04.2015.
22:33
Tanjug

"Dolazak Srbije u Moskvu nije pitanje interesa već istorijskog jedinstva dva naroda"

Tanjug
Uloga Jugoslavije i Srbije bila od velikog značaja u Drugom svetskom ratu

- Mislim, međutim, da za nas, Srbe i Ruse, to nije pitanje brojki i promenljivih političkih okolnosti. Zastupljenost srpske strane ima velik simbolički značaj. To naglašava istorijsko jedinstvo naših naroda, tradicionalne veze prijateljstva Srba i Rusa. Dobro to ovde osećam - rekao je Čepurin u izjavi za "Politiku".

On je podsetio da su na svečanost proslave pobede u Velikom otadžbinskom ratu, 9. maja, pozvani predstavnici država koje su dale veliki doprinos borbi protiv fašizma i istakao da su pozvani predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić i jedinica oružanih snaga Srbije.

Prema njegovim rečima, zajednička pobeda u najokrutnijem ratu tokom istorije čovecanstva nije nešto čega možemo da se setimo ili da zaboravimo u zavisnosti od ovih ili onih okolnosti, interesa ovih ili onih snaga.

- Uloga Jugoslavije i Srbije u tome, od prvog do poslednjeg dana rata, izuzetno je velika, i to visoko cene i poštuju u Rusiji. Nije slučajno da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin posetio Beograd povodom 70. godišnjice oslobođenja srpske prestonice od fašističkih osvajača. U vojnoj paradi je tada ucestvovala i vazduhoplovna akrogrupa 'Striži' Ratnog vazduhoplovstva Rusije - kaže ruski ambasador.

On je precizirao da je 16 jedinica iz prijateljskih država i zemalja antihitlerovske koalicije pozvano da učestvuje u vojnoj paradi na Crvenom trgu.

Devet je potvrdilo svoje učešće, dve države su odbile, a od pet zemalja se još očekuje odgovor. Lista onih koji su prihvatili poziv za svečanosti, kako kaže, biće kompletirana do kraja meseca.

Početkom aprila svoje učešće su potvrdili šefovi 26 država i vlada, rekao je Čepurin.

- U trenutnoj situaciji, nakon državnog udara u Kijevu i civilnog rata u Ukrajini, u februaru usaglašeni Minski sporazumi otvorili su mogućnost za revitalizaciju atmosfere konstruktivne saradnje na evropskom kontinentu. Za nas, Evropljane, nema alternative razvoju humanitarne, privredne saradnje i saradnje u sferi bezbednosti. I neće je biti", kaže ruski ambasador.

2024 © - Vesti online