Ponedeljak 06.04.2015.
21:09
B92

"Zapadu se neće svideti odlazak Vojske Srbije u Moskvu"

Tanjug
Istok i Zapad se nameću za uticaj u Srbiji

On je gostujući u vestima B92 rekao da ga ne iznenađuje odluka predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Vojska Srbije učestvuje na vojnoj paradi u Moskvi, ali i dodao da se zemljama Zapada, naročito Evropske unije neće svideti učešće Vojske Srbije na paradi, kao i da će uticati na međunarodne odnose.

- Treba imati u vidu da ovakva odluka neće naići na dobar prijem u Evropskoj uniji, odraziće se i na međunarodne odnose. Ostaje da vidimo na koji način. Situacija u našoj zemlji nije dobra, ni socijalna ni ekonomska ni politička. Mislim da je to doprinelo da Nikolić donese takvu odluku, a očigledno je da postoje razlike u vrhu srpskog establišmenta što se tiče spoljne politike, postoje različite orijentacije što se tiče toga koje ciljeve želimo da postignemo i pristupa da se ti ciljevi ostvare - navodi Lazić.

On navodi da postoji niz argumenata za Nikolićevu odluku.

- Ipak, mislim da ovakvu odluku treba situirati u kontekst zaoštrenih odnosa Istoka i Zapada gde se oni nadmeću za uticaj u Srbiji i ne samo Srbiji. Srbija se nalazi na brisanom prostoru i to je nezahvalan prostor za malu zemlju. Pri tome moramo da vodimo računa da dolivamo ulje na vatru i smirujemo situaciju gde god možemo u meri kojoj možemo - ističe Lazić.

Prema njegovim rečima, Srbija mora dobro da razmisli o posledicama svojih odluka.

- Ne bih mogao da kažem da je iznenađenje, ali u svakom slučaju o ovoj temi ne bismo ni razgovarali u nekom mirnijem međunarodnom kontekstu gde su odnosi velikih sila normalni. Ovo je vreme kada su sukobi među velikima veliki, a mi treba detaljno da razmislimo o tome i da vidimo kakve to posledice ima za našu zemlju - smatra Lazić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je odlučio da Vojska Srbije učestvuje na "Paradi pobednika" u Moskvi 9. maja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

2024 © - Vesti online