Utorak 07.04.2015.
08:06
A. Krasojević - Vesti

Stranci dolaze, Švajcarci odlaze iz Bazela

wikimedia.org
Grad postao previše glasan za Švajcarce

U kantonu Bazel štat, prema podacima statističara, krajem januara 2015. živelo je 196.668 ljudi, pa je od prošle godine taj broj porastao za 0,5 odsto. Međutim, starosedeoci Švajcarci se sele i broj takvih lica je u stalnom porastu. Pre deset godina udeo stranaca u ovom kantonu je bio 30 odsto, prošle godine taj udeo je porastao na 35 odsto.

Razloga zašto Švajcarci napuštaju grad ima više. Profesor sociologije na Univerzitetu u Bazelu Uli Mader kaže:

- Grad je postao življi, ali i dosta "glasan". Moguće je da su se mnogi ljudi odselili jer je u gradu velika buka, za strance je grad mnogo atraktivniji i sve je više visoko obrazovanih stranaca koji naseljavaju ovaj grad.

On naglašava da su nemački državljani najveća grupa (15.620) stranih državljana koji se doseljavaju u kanton Bazel, na drugom mestu su Italijani (8.240), na trećem Turci (6.529).

Statističari navode da je vrlo upadljivo da Švajcarci žive u malim domaćinstvima, a stranci u velikim. U svojim kućama živi 28 odsto Švajcaraca, dok je stranaca koji žive u svojim kućama 20 odsto.

Uli Mader je naveo i podatak da migranti žive u manjim stanovima nego Švajcarci, a da je to povezano sa nižim prihodima. Naročito se to odnosi na stanovnike s Balkana koji žive u velikim domaćinstvima i s velikim brojem dece.

2024 © - Vesti online