Ponedeljak 06.04.2015.
17:09
Tanjug

Rusija: Vašington pogrešno procenio Češku

en.wikipedia.org
Češka je slobodna da vodi svoju spoljnu politiku smatraju u Kremlju

To je bio njegov komentar, navodi ruska agencija Tass, na odluku českog predsednika Miloša Zemana da dođe u Moskvu na predstojeću proslavu Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Zeman izjavio je u nedelju da su vrata predsedničke palate Hradčani u Pragu zatvorena za američkog ambasadora Endrua Šapiroa, koji ga je javno kritikovao jer je, za razliku od većine lidera EU, prihvatio da 9. maja otputuje u Moskvu i prisustvuje proslavi Dana pobede.

- Ne mogu ni da zamislim da češki ambasador u Vašingtonu govori američkom predsedniku kuda da putuje. Takođe, nemam nameru da s bilo kojim ambasadorom pričam o planiranju svojih putovanja u inostranstvo - naglasio je Zeman u intervjuu za internet dnevnik "Parlamentnji listi".

Na pitanje da li bi ambasadora Šapiroa pozvao u predsedničku palatu na praškom Hradu da bi mu objasnio svoj stav, Zeman je odgovorio da su za američkog ambasadora vrata Hradčana zatvorena.

Kosačev je rekao u ponedeljak da su ocene američkog ambasadora "da je vreme da se prestanu igrati igre o nezavisnosti izgleda usmerene na to da pokažu da Vašington neće prihvatiti bilo kakvo novo 'Praško proleće", rekao je Kosačev, aludirajući na period političke liberalizacije i otvorenosti za ostatak Evrope koji je vladao u bivškoj Čehoslovačkoj krajem 60-tih godina prošlog veka.

- Vašington je pogrešio - dodao je Kosačev.

2024 © - Vesti online