Ponedeljak 06.04.2015.
15:13
Vestionline

Kinezi pretekli SAD po broju jurišnih podmornica

Reuters
Kinezi se ne uključuju javno u ratnu retoriku SAD i Rusije - čute i rade, brodove grade i... polako postaju svetska sila broj 1

Satelitski snimci koje je emitovala Kineska centralna televizija (CCTV) pokazuju tri podmornice usidrene u neidentifikovanoj luci. Navodno, reč je o podmornicama klase 093G, poboljšanoj verziji klase 093. Brodogratidelji su spremni, prema izveštajima, da predaju podmornice Mornarici kineske Narodne oslobodilačke armije.

Ovo je druga generacija kineskih nuklearnih jurišnih podmornica, a u poređenju na stari trup podmornice klase 093 (dug 110 metara), poboljšana verzija - 093G - ima duži trup jer je napravljen prostor za sistem za vertikalno lansiranje.

Lanseri su dizajnirani tako da ispaljuju projektile YJ-18, usavršenu verziju YJ-12 supersoničnih antibrodskih raketa, prepravljenih da mogu da budu vertikalno lansirane. Poboljšane rakete navodno mogu da nose bojeve glave težine 300 kilograma na daljinu preko 200 kilometara i sposobne su da manevrišu i na brzinama do 3 maha neposredno pre pogotka mete.

Kina je tako još jednom potvrdila da prestiže silu koja se samoproglašava demokratskom, a u stvari je uzrok svih modernih vojnih zala - SAD - da podsetimo, u februaru ove godine američki viceadmiral Džozef Maloj je svedočio u prilog tome.

- Kineske podmornice možda nisu istog kvaliteta kao naše, ali njihove podmorničke snage rastu neverovatnim tempom. Oni sada imaju više dizel i nuklearnih jurišnih podmornica nego mi. Kinezi proizvode prilično dobre podmornice i zaista ih stavljaju u pogon - istakao je Maloj.

2024 © - Vesti online