Ponedeljak 06.04.2015.
15:02
Tanjug

Porošenko: Može referendum na istoku

Reuters
Prorusi odbijaju referendum po kijevskim uslovima: Petro Porošenko

- Spreman sam da pokrenem referendum po pitanju državne vlasti, ukoliko vi odlučite da je to potrebno - rekao je Porošenko na sastanku parlamentarne komisije koja radi na izradi amandmana na Ustav zemlje, a koji je prenosila ukrajinska televizija.

Porošenko je, međutim, istakao da se i dalje protivi ideji federalizacije, za koju se zalaže Rusija, ali da je naklonjen decentralizaciji vlasti u korist regiona na istoku. On je precizirao da bi odlučivanje o bezbednosti, odbrani i spoljnoj politici ostalo u rukama centralne vlasti i dodao da i dalje ne podržava ideju da ruski jezik bude drugi zvanični jezik u Ukrajini.

- Ukrajinski je bio i biće jedini državni jezik - poručio je predsednik Ukrajine.

U međuvremenu, proruski aktivisti su odbacili kao besmislenu Porošenkovu izjavu da neće stati na put referendumu. Visoki zvaničnik proruskih snaga Andrej Purgin rekao je da, pre svega, nijedan od njihovih predstavnika nije pozvan da učestvuje u ustavnoj komisiji što, kako je istakao, "već dosta govori".

- Sve što Kijev radi pokazuje da oni moraju da odluče da sklope sporazum, ali oni nama diktiraju uslove, što se kosi sa sporazumom iz Minska - rekao je Purgin dodajući da "Porošenkova izjava ne znači ništa" pošto, kako je primetio, "nema detalja o referendumu, ukoliko do njega uopšte i dođe".

Danas se navršava i godinu dana otkako su proruske snage zauzele sedište regionalne upravne zgrade u Donjecku i tajne službe u Lugansku, na istoku Ukrajine, što je bio početak krvave pobune protiv Kijeva koja je do sada odnsela više od 6.000 života.

Kada je pobuna počela, demonstranti na istoku zemlje tražili su glasanje o davanju veće autonomije njihovim regionima, ali takvi pozivi tada nisu naišli na odobrenje zvaničnog Kijeva.

Gnev demonstranata na istoku Ukrajine bio je usmeren protiv prozapadnjaka koji su došli na vlast u Kijevu pošto je masovnim uličnim protestima zbačen proruski orijentisan predsednik Viktor Janukovič u februaru prošle godine.

2024 © - Vesti online