Ponedeljak 06.04.2015.
14:54
Tanjug

Oslobođen optužbi za ubistvo 11 Hrvata u Tenji

vijesti.hrt.hr
Tenja u osiječkoj opštini u Hrvatskoj

Čubrilo je tokom krivičnog postupka negirao da je izvršio krivično delo, tvrdeći da nema nikakve veze sa njim.

Optužnica Tužilaštva za rante zločine tereti Čubrila za protivzakonito zatvaranje i ubistvo 11 civila kod stočnog groblja u blizini Bobote tako što ih je, uz pomoć još dvojice pripadnika TO Tenja, jednog po jednog ubijao pri njihovom izlasku iz tovarnog dela kamiona u koji su prethodno bili ukrcani. Kako se navodi u optužnici, Čubrilo je žrtvama pucao u glavu iz automatskog oružja marke "hekler".

Tela Ivana Valentića, Marije Cerenko, Ane Horvat, Katice Kiš, Pere Mamića, Josipa Medveda, Stipa i Evice Penića, Josipa Prodanovića, Vladimira Valentića i Franje Burča do danas nisu pronađena jer su premeštena sa mesta gde su ubijeni, saopštilo je tužilaštvo nakon podizanja optužnice.

Predmet "Tenja" ustupljen je Tužilaštvu na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, između Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Državnog odvjetništva Hrvatske.

U ovom slučaju, postupak je ranije razdvojen protiv optuženog Bože Vidakovića koji se tereti za ubistvo jednog ratnog zarobljenika i zlostavljenje i mučenje još osam civila koje je kasnije predao drugim licima koja su ih ubili.

2024 © - Vesti online