Ponedeljak 06.04.2015.
14:27
Srna

Forbs: Porošenko nudio Donbas, Putin odbio

AP
Hvala lepo, vaša zemlja, vaši troškovi: Vladimir Putin i Petro Porošenko

Jedan od učesnika sastanka navodi da je Putin preduzetnicima govorio o neočekivanom predlogu Porošenka da Rusija uzme Donbas.

“Rekao mi je direktno: Uzmite Donbas. Ja sam mu odgovorio: Jesi li poludeo? Meni Donbas nije potreban. Ako vam nije potreban, onda proglasite njegovu nezavisnost”, prepričao je učesnik sastanka Putinovo izlaganje.

Porošenko je svoju ponudu, prema tvrdnjama izvora na koje se poziva Forbs, obrazložio činjenicom da vlasti Ukrajine neće da plaćaju stanovništvu Donbasa penzije i socijalna davanja, niti da obnavljaju bankarski sistem. Kako se tvrdi, Porošenko je predložio da Rusija preuzme finansijsko izdržavanje Donbasa.

Međutim, Putin je rekao da to dolazi u obzir jedino ako Donbas uđe u sastav Rusije, a pošto je deo Ukrajine, sve obveze treba da ispunjava ukrajinska strana.

Forbsov izvor preneo je da Putin ne veruje u poštovanje sporazuma u Minsku i da očekuje zaoštravanje konflikta. Prema mišljenju ruskog predsednika, ukrajinske vlasti ne žele da regulišu konflikt, nego da poraze proruske snage ili da ekonomski uguše region.

Iz Putinovog kabineta navode da nikada ne komentarišu zatvorene sastanke i da se radilo o poverljivom razgovoru sa članovima kancelarije Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika.

2024 © - Vesti online