Utorak 27.04.2010.
02:32
Tanjug

Obama: Potreban pravičan zakon o imigrantima

Zakon Arizone o ilegalnim imigrantima, koji je upravo potpisala guverner te države Džen Bruer, skrenuo je pažnju svojim neuobičajenim odredbama koje nalažu organima vlasti da proveravaju imigrantski status svakoga za koga postoji "razumna sumnja" da u zemlji boravi ilegalno. Predviđeno je čak, da građani mogu da tuže vlast ako taj posao ne obavlja kako treba.


Protesti su izbili i pre nego što je guvernerka Bruer, iz Republikanske stranke, potpisala taj zakon, koji su prethodno usvojila oba doma kongresa te države. Zakon stupa na snagu u avgustu, ali njegovi protivnici, koji ga smatraju otvornim pozivom na maltretiranje i diskriminaciju latinoamerikanaca, već najavljuju da će tražiti
ocenu ustavnosti.


Obama je za taj zakon rekao da je na "pogrešnom putu" i dodao da je naredio svom osoblju da pažljivo nadgleda situaciju kako bi se obezbedilo da se njime ne krše građanske slobode.


"Naš neuspeh da odgovorno delujemo na federalnom nivou samo će otvoriti vrata neodgovornosti drugih. A to uključuje, na primer, nedavne napore u Arizoni, koji prete da podriju osnovno shvatanje pravednosti koje mi Amerikanci delimo, kao i poverenje između policije i zajednice, koje je tako ključno za našu sigurnost", rekao je američki predsednik.


Američka štampa prenosi da su se lideri demokratske većine u Senatu i u Predstavničkom domu, Džon Rid i Nensi Pelozi, dogovorili da se o novom zakonu o imigraciji glasa pre jesenjih izbora za Kongres, koji se održavajuu novembru.


Novim planom za imigraciju, koji su već ranije objavili senatori Čarls Šumer (demokrata) i Lindzi Grejem (republikanac), ojačala bi se kontrola granica, uvele nove biometrijske karte socijalog osiguranja, kako se ilegalni imigranti ne bi mogli zapošljavati, a oštro kažnjavali poslodavci koji zapošljavaju takve radnike, čime bi se uspostavio okvir za početak procesa prijema privremenih radnika i početak legalizacije, koja ne bi obuhvatila pripadnike kriminalnih bandi i teroriste.

Procenjuje se da je u SAD oko 12 miliona ilegalnih imigranata.

2024 © - Vesti online