Utorak 27.04.2010.
01:13
Tanjug

Ban traži istragu o ubistvu radnika UN u Kabulu

Ban Ki-mun



Talibani su preuzeli odgovornost za taj napad na hotel ''Bahtar'', u kome je bilo smešteno 34 službenika UN.  Izveštaj interne istrage UN, koji je objavljen danas, govori o panici do koje je došlo posle tog napada.


Činjenica da su talibani bili obučeni u policijske uniforme i da su koristili oružje slično onom koje koriste avganistanske snage bezbednosti, čini nemogućim da se definitivno odredi ko je ubio radnike UN, izjavila je predstavnik UN Suzana Malkora na konferenciji za štampu.


Ban je takođe naložio da se preispitaju mere koje se primenjuju u obezbeđenju radnika UN.


U izveštaju se sugeriše da je jedan pripadnik obezbeđenja UN, Amerikanac Luis Maksvel, mogao biti žrtva avganistanskih snaga bezbednosti, koje su za njega pomislile da je pobunjenik.


Istraga započeta u decembru nije mogla da odredi ko je ispalio smrtonosne hice u još troje članova osoblja UN, iako ostavlja otvorenom mogućnost da su ubijeni od prijateljske vatre, navodi se u izveštaju.


Ostala tri službenika su Džosi Esto sa Filipina, Jah Lidija Vonjuene iz Liberije, koji su oboje radili za UNDP, i Etiopljanin Tešome Mandefro Egrete, iz UNICEF-a.

2024 © - Vesti online