Subota 04.04.2015.
22:11
Tanjug

SDS: Zašto Vučić štiti Gašića od istrage?

Reuters
SDS zahteva nastavak istrage

- Zahtevamo nastavak istrage i utvrđivanje odgovornosti celog lanca komandovanja koji je učestvovao u ovoj odluci, navodi se u saopštenju.

I nakon izveštaja i dalje je nejasno, navodi SDS, da li je ministar odbrane Bratislav Gašić izdao nalog ili nije, te to mora biti hitno utvrđeno.

- Ukoliko jeste, zahtevamo da snosi profesionalnu i političku odgovornost i da bude smenjen. Ukoliko nije, onda neka utvrdi ko jeste i on smeni one iz lanca komandovanja koji su odgovorni, navode iz SDS-a.

Istraga pokazuje, navode oni, da je jasno da su svi, od civila do vojnih lica, učinili ogromne propuste i po pravilu se u takvim slučajevima odgovornost utvrđuje po liniji komandovanja i izdavanja naređenja od ministara do vojnih lica.

- Ako su, kako izveštaj istrage kaže, oni koji su upravljali helikopterom bili pod dejstvom alkohola, njihova odgovornost je krivična. Ali onaj ko im je dao nalog za poletanje helikoptera u takvim rizičnim uslovima, mora da snosi političku i profesionalnu odgovornost i da bude smenjen, navode iz SDS.

Pored toga, dodaju, nedopustivo je da istraga za pad helikoptera u blizini piste u glavnom gradu traje duže od istrage pada nemačkog aviona, koji je pao u nepristupačnom predelu Alpa.

- Smatramo i da je nedopustivo da premijer pre rezultata istrage govori kako "neće dati" određene ministre, jer iznošenjem takvog stava dovodi u pitanje čitav pravni poredak države. Svi bi trebalo da budu predmet istrage bez unapred određenih privilegija i na osnovu rezultata istrage bi trebalo da se određuje ko je odgovoran, a ne spram toga koga će premijer "dati", a koga neće, piše u saopštenju SDS-a.

2024 © - Vesti online