Nedelja 05.04.2015.
08:14
B. Božin - Vesti

Svedoci umiru kao na traci

Tanjug/AP
Ovaj simbol i dalje veoma živ u Nemačkoj

U sudnici u Minhenu vodi se proces protiv Čepeove, jedine žive članice ovog trija zločinaca organizovanih u tajnu terorističku organizaciju Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU). Suđenje se oteže već godinama, a dodatno ga otežava činjenica da jedan za drugim misteriozno umiru ključni svedoci, i to neposredno pre nego što daju zvanične izjave, piše list "Bild".

Tako je prošle godine u septembru pod zagonetnim okolnostima umro povratnik iz naci miljea Florijan H. Na dan smrti H. je trebalo da bude saslušan u vezi ubistva policajke Kizeveter (2007. godine) jer je on navodno znao ko je ubica. Međutim, samo osam sati pred saslušanje ključni svedok je izgoreo u svom pežou na parkingu, u mestu Vazen. Prethodno su mu danima pretili desni ekstremisti, izjavili su policiji njegovi roditelji.

Druga misterija u vezi s ovim slučajem jeste zašto istraga u Štutgartu nije tražila da se provere pozivi sa mobilnog telefona Florijana H. Tužilac Stefan Bil izjavio je da nije imao nikakvih činjenica koje bi ukazivale da je to potrebno.

Velika tajna je i kako je istraga došla do zaključka da se 19-godišnji Florijan H. ubio zbog ljubavnih problema, a da njegova devojka nikad nije saslušana!

Smrt Melise M. (20), bivše devojke Florijana H. i jednog od najvažnijih svedoka u procesu protiv Čepeove, takođe je zagonetka. Prva obdukcija je pokazala da je umrla od embolije pluća, ali još uvek se rade analize kako bi se proverilo da li je možda otrovana. Zbog straha za život, Melisa je svoju izjavu dala bez prisustva javnosti, parlamentarnoj komisiji pokrajine Baden Virtemberg. Tada je rekla da joj nepoznata lica prete.

Smrt "zaštićenog" Tomasa R.

Svedok broj tri zvao se Tomas R. i ubacila ga je u redove neonacista služba državne bezbednosti s šifrovanim imenom Koreli. On je prestao sa špijuniranjem 2012. godine i nalazio se u programu zaštite svedoka. Međutim, u aprilu prošle godine je pronađen mrtav u svom stanu u Paderbornu. Oficijelna verzija glasi da je umro od "šećernog šoka", kako je utvrdila hemijsko-toksikološka analiza. Tomas R. imao je 39 godina i nikad nije bolovao od šećerne bolesti.

2024 © - Vesti online