Nedelja 05.04.2015.
07:48
D. N. Petrović - Vesti

Vlasnici Trepče akcionari, a ne Srbija

AP
Država Srbija vlasnik samo trećine Trepče

Ovog dokaza koji je predat Unmiku i njegovom šefu Bernaru Kušneru još 2000. treba da se drže akcionari Trepče i Vlada Srbije koja ima glavni adut kad se bude razgovaralo o daljoj sudbini Trepče. Ovo tvrdi Milan Radivojević, bivši rukovodilac u Trepči i pita se zašto akcionari i država ne koriste ovaj argument.

Kopiju "ključnog dokaza" Radivojević je pokazao gledaocima TV Mir u Leposaviću, a spreman je da dokument predoči i Vladi Srbije.

Rukovodstvo Trepče je Kušneru predalo papir na kome je pisalo da je država Srbija vlasnik 30,33 odsto Trepče, a da je akcijski kapital 69,67 odsto. Ako je tako, Trepča je akcionarsko društvo, odnosno privatno vlasništvo.

- Ipak, Kušner je, delom pozivajući se i na ovaj papir, iskoristio ovlašćenja koja je Unmik imao po Rezoluciji 1244 UN da 2000. pokrene Kfor i drugu silu i okupira Trepču. Da je imao imena akcionara i njihov udeo u vlasništvu kombinata, možda bi drugačije postupio - smatra Radivojević.

Nedavno su ingerencije Unmika prenete na Vladu Kosova, pa insistiranje Srbije da je Fond za razvoj, odnosno država Srbija većinski vlasnik Trepče ide u prilog kosovskoj vladi koja je preuzela sve ingerencije Unmika nad državnom imovinom.

2024 © - Vesti online